Kultura

Pucelj v Ameriki po poteh Božidarja Jakca

Igor Vidmar
9. 10. 2014, 18.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V razstavišču Jakčevega doma razstavlja novomeški fotograf Boštjan Pucelj, ki je osem desetletij po Božidarju Jakcu tudi obiskal in fotografiral Ameriko.

Igor Vidmar

Pucelj, ki je v približno enakih letih oziroma v enaki starosti kot novomeški slikar Božidar Jakac pred 85 leti odpotoval v Ameriko, je svoje vtise zamrznil na fotografijo, seveda v skladu s časom in stopnjo razvoja fotografske tehnologije.

Odločil se je, da bo namesto profesionalnega fotoaparata uporabil, kot večina turistov, le pametni telefon, s katerim je tako kot Jakac posnel niz zanimivih fotografij in videoposnetkov, ki jih predstavlja na tokratni razstavi, in jih je v skladu z duhom časa obiskovalcem ponudil v oceno. Na odprtju je vsak obiskovalec dobil pet okroglih zelenih nalepk, tako imenovanih všečkov, s katerimi je označil pet fotografij, ki so mu najbolj všeč.

Igor Vidmar

Pucelj s svojimi fotografijami gledalcu predstavlja Ameriko skozi oči evropskega popotnika. Razstavo je poimenoval Skice iz Amerike. Dokumentiral je vse, kar se mu je zdelo ameriško in kar je nanj naredilo posebej močan vtis, pa najsi bo to neskončna transameriška cesta, znamenita Route 66, po kateri je nekoč potoval tudi Jack Kerouac in potem napisal kultno knjigo Na cesti, ki je spremenila življenje celi generaciji mladih, impozantna narava, velemestni nebotičnik ali most, tak kot tisti, ob katerem sta v filmu Mostovi okrožja Madison ljubimkala Clint Eastwood v vlogi Roberta Kincaida in Meryl Streep v vlogi Francesce Johnson, ali restavracija McDonaldsa.

Pucelj je po Ameriki s prijatelji potoval spomladi leta 2012, njegova pot pa se je delno in namenoma ujemala s potjo Božidarja Jakca, ki pa na svoji poti za razliko od Boštjana ni le fotografiral in snemal, ampak je ameriške vtise prenesel tudi na papir, z akvareli in njemu tako ljubo kredo.

Igor Vidmar

Razstavo je odprla direktorica direktorata za kulturno dediščino Špela Španžel, v glasbenem smislu pa je Ameriko Novomeščanom na odprtju z bluesom pričaral Pucljev prijatelj, klarinetist Borut Turk. Fotografa in njegovo delo je predstavila kustosinja razstave Katarina Dajčman, razstavo pa si je prišel ogledat tudi Pucljev prijatelj, fotograf Borut Peterlin, v družbi pesnice in pisateljice Stanke Hrastelj.