Svet

Palestinici delujejo enotno

STA/B.K.
9. 10. 2014, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Palestinska vlada narodne enotnosti se je sešla na prvem zasedanju v Gazi. Rivalski gibanji zmerna Fatah in skrajni Hamas, naj bi na zasedanju oblikovali skupno fronto pred donatorsko konferenco za Gazo, ki je bila opustošena v izraelski poletni ofenzivi.

Arhiv Svet24

Palestinski premier Rami Hamdalah je danes prečkal mejo v Gazo in najprej obiskal nekatera najbolj prizadeta območja v 50-dnevni vojaški operaciji judovske države proti palestinskim borcem.

V 50-dnevni vojaški ofenzivi Izraela je bilo ubitih skoraj 2200 Palestincev, večinoma civilistov, na izraelski strani pa je umrlo 73 ljudi, večinoma vojakov. 100.000 prebivalcev Gaze je ostalo brez strehe nad glavo.

O sestavi vlade sta se Fatah, ki vlada na Zahodnem bregu, in Hamas, ki dejansko še vedno upravlja z Gazo, kjer je sam vladal od leta 2007, dogovorila junija. Današnje zasedanje pa je prvo na območju Gaze in tudi prvo, ki so se ga lahko udeležili ministri s tega območja. Izrael jim je namreč preprečil potovanje na zaprisego na Zahodni breg.

Fatah in Hamas sta se minuli mesec dogovorila, da bo vlada narodne enotnosti začela upravljati Gazo in nadzirala uvoz gradbenega materiala za obnovo. Izrael medtem še vedno okleva pri rahljanju blokade, ki jo je proti območju uvedel leta 2006, češ da bi gradbeni material lahko uporabili za izdelavo orožja.