Slovenija

Tudi Frangež v Cerarjevem kabinetu

M.J.
9. 10. 2014, 15.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vlada je danes imenovala nekdanjega poslanca SD Matevža Frangeža za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, pristojnega za odnose z DZ, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje po današnji seji vlade. Poleg tega je vlada danes opravila številna imenovanja sekretarjev na ministrstvih.

Frangež bo imenovan na to mesto s 16. oktobrom. Pri tem gre za imenovanje državnega sekretarja v premierjev kabinet, do katerega imata pravico koalicijska partnerja, v tem primeru stranka SD.

Vlada je danes tudi razrešila Gregorja Kosa s položaja generalnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter na njegovo mesto kot vršilca dolžnosti imenovala Bruna Rednaka. Slednji je bil od leta 2009 zaposlen v sekretariatu ministrstva, zadolžen je bil za področje integritete, obrambnih zadev, računskega sodišča, obrambe, zaščite in reševanja ter varovanja tajnih podatkov.

Vlada je danes tudi odločila, da z 13. oktobrom za državnega sekretarja v ministrstvu za notranje zadeve imenuje Andreja Špengo. Univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike je od 2007 zaposlen na ministrstvu za obrambo, kjer je opravljal naloge s področja varnostnih zadev.

Na ministrstvu za okolje in prostor pa bosta s petkom postali državni sekretarki Tanja Bogataj in Lidija Stebernak. Bogatajeva je bila od decembra 2012 do sedaj generalna direktorica direktorata za prostor na ministrstvu za infrastrukturo, prej pa je bila štiri leta namestnica generalnega direktorja direktorata za prostor. Tudi Stebernakova ima dolgoletne delovne izkušnje s področja dela ministrstva za okolje in prostor, navajajo v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom).

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo funkcijo državnega sekretarja z 20. oktobrom začel opravljati Miha Marenče, univerzitetni diplomirani inženir gozdarstva, ki po navedbah Ukoma odlično pozna delovna področja ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Marenče je od leta 2000 zaposlen na Zavodu za gozdove Slovenije; najprej je vodil odsek za gozdne živali in lovstvo, leta 2005 pa je postal pomočnik in namestnik vodje oddelka za gozdne živali in lovstvo.

S 13. oktobrom bo Darjo Hrga začela opravljati funkcijo vršilke dolžnosti generalne sekretarke na ministrstvu za kulturo. Hrga ima sicer delovne izkušnje s področja vodenja službe za proračun in javne finance v občinski upravi, bila je svetovalka za kulturo, zdravstvo in socialno varstvo občinske uprave, direktorica občinske uprave Ljutomer ter sekretarka v kabinetu ministrstva za notranje zadeve.

Vlada je danes tudi imenovala Antona Peršaka za državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo. Med drugim je bil Peršak poslanec v prvem sklicu DZ, bil je župan Trzina ter član državnega sveta kot predstavnik interesne skupine s področja kulture. Od študentskih let do danes je deloval kot pisatelj, publicist in sprva tudi kot kritik, dolgo pa tudi kot gledališki režiser. Napisal je več kot deset knjig. Dve leti je bil predsednik Društva slovenskih pisateljev, pozneje pa pet let predsednik Slovenskega centra Pen.

Vlada je danes tudi sklenila, da se 15. januarja prihodnje leto ponovno imenuje Milivoja Dolščaka na položaj glavnega inšpektorja inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami na ministrstvu za obrambo. Na funkcijo je imenovan za obdobje petih let.