Slovenija

Erjavec: Z zaslišanjem Bratuškove si gotovo nismo utrdili ugleda v EU

Črt Kaker in Simon Rosc
7. 10. 2014, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nič kaj prepričljivega nastopa ali pa kar razgovora za službo, ki bo prinesla 20 tisoč evrov mesečno, ni opravila Alenka Bratušek včeraj na zaslišanju. Mlačen nastop brez konkretnih odgovorov, ki so evropske poslance nekajkrat prignali na rob živčnosti – tako bi lahko opisali nastop naše kandidatke za evropsko komisarko.

Reuters/STA

Zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec obžaluje, da je nastop Alenke Bratušek na zaslišanju za evropsko komisarko izpadel "tako, kot je", še bolj pa mu bo žal, če bomo izgubili "prestižno mesto podpredsednika komisije za področje energetike". "Včeraj gotovo nismo utrdili ugleda v EU," je priznal Erjavec. V NSi pa so zaslišanje ocenili kot polomijo.

Vidno nervozna je Bratuškova včeraj sedla na vroči stol pred evropskimi poslanci. Šibila so se ji kolena in tresel se ji je glas. Morda je njeno živčnost nekoliko pomagal pomiriti Roman Jakič, ki je Bratuškovo pred začetkom prijateljsko objel. In nato so se za našo nekdanjo premierko začele minute resnice. 

Sprva je Bratuškova svojo predstavitev prebrala v nekoliko bolj tekoči angleščini, kot smo je sicer vajeni, odgovarjanje na vprašanja pa je nadaljevala v slovenščini. In spet smo poslušali tiste že oguljene fraze o tem, kako je Slovenijo rešila pred evropsko pomočjo. Morda je bilo že prvo vprašanje povsem na mestu. Eden izmed poslancev jo je vprašal, ali zmore tudi kaj narediti, in ne samo govoriti. Žal tudi ta opomin Bratuškove ni spodbudil, da bi odgovarjala konkretneje.

Poslanci so zato začeli spraševati vse bolj konkretna vprašanja in predsednico ZaAB tudi pozivali, naj odgovori, kaj konkretnega bo storila. Tudi odzivi na družbenih omrežjih so bili precej burni, predvsem so se strinjali, da so odgovori Bratuškove povsem brez vsebine. Če je že bilo za mnoge zaslišanje Bratuškove dolgočasno, pa je bilo stanje na družbenih omrežjih popolnoma drugačno – polno smeha in ironije na račun naše nekdanje predsednice vlade.

Reuters/STA

Alenki je uspel še en spodrsljaj, ki se političarki njenega kova ne bi smel pripeti. Na vprašanje hrvaške poslanke o tem, ali je primerno, da je pred leti pela komunistične pesmi, je Bratuškova odgovorila, da je bilo to med državnim praznikom ob dnevu Osvobodilne fronte. No, ta praznik smo praznovali v času Jugoslavije, danes pa ga poznamo kot dan upora proti okupatorju. Poleg tega se med zaslišanjem Bratuškova ni mogla izogniti vprašanju glede svoje samokandidature.

Evropskega poslanca Ashleyja Foxa iz vrst evropskih konservativcev in reformistov je namreč zanimalo, ali je res, da je nova vlada sprožila etično preiskavo glede postopka imenovanja komisarskega kandidata, in zakaj ni dvignila pošte KPK. »Glede na to, da se zdi, da veste tako malo o energetskih temah, bom vprašal nekaj, kar veste,« je bil kritičen poslanec. Bratuškova je odgovorila, da ni nova vlada predlagala postopka, temveč se je KPK glede na vsa medijska poročanja odločila preveriti postopek imenovanja kandidata za komisarja. »Nobenih težav nimam s tem, da se postopek preveri. V skladu z zakonom sem pošto prejela, ravnala bom, kot od mene zahteva zakon. Daleč od tega, da bi imel ta postopek kakršnekoli znake korupcije, in to je ugotovila tudi ta komisija,« je poudarila.

A veliko odgovornost za to, da smo bili včeraj priče hudi blamaži Slovenije na evropskem parketu, ima tudi zdajšnji predsednik vlade Miro Cerar. On je namreč tisti, ki je popustil Alenki Bratušek in Jean-Claudu Junckerju in podprl Bratuškovo v tekmi za evropsko komisarko. On je tisti, ki si ni upal dvigniti glasu, zahtevati dodatnih pojasnil in stopiti v bran slovenski javnosti, ki si je želela odgovorov in odstop Bratuškove od kandidature.

Reuters/STA

Nasedel je Junckerjevim obljubam o pomembni vlogi, ki jo bo imela Bratuškova v novi sestavi Evropske komisije. A roko na srce je – glede na včerajšnje zaslišanje pred evropskimi poslanci – slaba izbira. Poslanci so bili izredno razočarani. Bratuškova je bila namreč po mnenju večine prisotnih poslancev dolgočasna, nepripravljena, brez vizije in brez konkretnih idej. Škoda, Slovenija si visoko mesto v Evropski komisiji po mnenju mnogih zasluži, ne zasluži pa si ga Alenka Bratušek.