Slovenija

V SMC napovedujejo sprožitev postopkov o uhajanju informacij glede Kranjca

M.J.
6. 10. 2014, 21.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Izvršni odbor SMC je sprejel izstopno izjavo županskega kandidata v Mariboru Antona Kranjca, ki je zamolčal pravnomočno obsodbo pred leti, in se seznanil z ozadji. Po besedah podpredsednice SMC Simone Kustec Lipicer naj bi v zvezi s tem uhajale informacije iz sodišč in registrov. Zato napoveduje sprožitev ustreznih postopkov, da se zadeva razišče.

Gabrijel Toplak

Kot je med sejo izvršnega odbora SMC pojasnila Kustec Lipicerjeva, je glavna tema današnje seje analiza izidov nedeljskih lokalnih volitev. Po njihovi oceni so rezultati odraz tega, da se stranka "počasi, a zanesljivo etablira v slovenski politični prostor". S tega vidika so zadovoljni z doseženimi rezultati na listah občinskih oz. mestnih svetov, je dodala.

Izvršni odbor SMC se je po njenih besedah seznanil tudi s problematiko glede Kranjčeve kandidature za župana Maribora. Kranjc, ki se tudi ni uvrstil v drugi krog županskih volitev, je sicer vodil listo kandidatov SMC za mestni svet, zaradi njegovega izstopa iz stranke pa ni jasno, ali bo mestni svetnik.

V SMC so danes sprejeli njegovo izstopno izjavo, podrobno so se seznanili tudi z razlogi in ozadji, je dejala Kustec Lipicerjeva. "SMC se je seznanila s tem, da naj bi uhajale neke informacije iz sodišč in registrov, nad čimer smo izjemno negativno presenečeni. Sprožili bomo vse ustrezne postopke, da se preveri, ali je prišlo do protipravnega prepuščanja informacij v tej povezavi," je še napovedala. Pričakujejo, da se bo zadeva razčistila, sicer pa zgodba "ni tako črno-bela, kot se je sprva zdelo", je pristavila.

Izvršni odbor SMC je pridobil še pojasnila obeh strani glede izstopa skupine članov stranke v Mariboru. Ob tem je Kustec Lipicerjeva povedala, da so sprejeli tudi njihove izstopne izjave in se jim zahvalili za "ves trud in vložek, ki so ga prinesli v dosedanje delovanje". A v SMC bodo še naprej delovali z identičnimi načeli kot doslej, ob čemer Kustec Lipicerjeva verjame, da s stranko ostajajo vsi tisti, ki imajo taka načela.

Razprava sicer poteka tudi o za zdaj še vedno članu izvršnega odbora SMC Juretu Lebnu, ki je zaradi očitkov glede magisterija nedavno odstopil z mesta državnega sekretarja na okoljskem ministrstvu. Dokončne informacije glede njegovega položaja v stranki tako Kustec Lipicerjeva, kot je dodala, ta hip še ne more dati.

Tudi ona pa je, podobno kot prvak stranke in premier Miro Cerar, poudarila, da je SMC mlada stranka, ki šele postavlja lokalno mrežo. V stranko vstopajo ljudje z različnimi ambicijami, ob čemer Kustec Lipicerjeva verjame, da bo prava stranka začela delovati šele zdaj, po vseh teh volilnih procesih.

Po njenem mnenju ni mogoče preprečiti, da bi v stranko prihajali tudi ljudje, ki ne ravnajo v skladu z njenimi načeli. V SMC karakteristike posameznikov preverjajo, kolikor je v njihovih močeh. Verjamejo pa tudi, da se posamezniki stranki pridružujejo s poštenimi in dobrimi nameni tako za državo kot za lokalno skupnost.

Izvršni odbor pa danes ni razpravljal o usodi poslanskega mandata Janeza Janše. Kustec Lipicerjeva je pojasnila le, da so se seznanili z mnenjem strokovne skupine pravnikov, ki je preučila Janšev mandat. To mnenje je po njeni oceni "relativno jasno", a preden kot poslanska skupina sprejmejo dokončno stališče, tega ne želi konkretneje komentirati, je še dejala Kustec Lipicerjeva, sicer tudi vodja poslanske skupine SMC.