Slovenija

DeSUS bi lahko dobil kar pet ministrskih mest

G.G./STA
20. 8. 2014, 17.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je pred današnjim izvršnim odborom stranke razkril, da je odprta tudi možnost, da DeSUS dobi pet ministrskih mest, če v koaliciji ne bo ZaAB. Pogajalska skupina naj se o tem še ne bi pogovarjala, a se je treba po njegovem mnenju danes dogovoriti, ali zahtevati štiri ali pet ministrstev.

Mediaspeed
Če bodo imeli štiri ministrstva, bodo imeli določene pogoje, katera, saj bi si v tem primeru želeli tudi ministrstvo, ki ima veliko težo, je dodal Jurša. Povedal je tudi, da ministrska imena pripravljajo, nekaj jih tudi že imajo. O resorjih se bodo še pogovarjali, možna pa so tudi ugibanja, ki se pojavlja v medijih; torej da bi DeSUS pripadli zunanje ministrstvo in ministrstvo za Slovence po svetu.

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec pa je ob prihodu na izvršni odbor na vprašanje, ali bodo zahtevali pet ministrstev, če ZaAB ne bo v koaliciji, dejal, da je to stvar dogovarjanj in v tem trenutku ne bi nič napovedoval.

Poudaril je, da se bo prav na današnjem izvršnem odboru spregovorilo o pričakovanjih glede razreza ministrskih mest. Za Erjavca je, kot je dejal, zlasti pomembna "vsebina" ministrstev, od tega je tudi odvisno število. Za ministrska imena pa je še zelo prezgodaj, je dodal.

Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak je pred začetkom izvršnega odbora DeSUS dejala, da bi v DeSUS zelo radi ministrstvo za delo in ministrstvo za zdravje. Zelo pomembno ministrstvo je tudi ministrstvo za infrastrukturo, pa tudi zunanje ministrstvo se je pokazalo kot dober resor zdaj, ko se na OZN borijo za konvencijo o pravicah starejših, je dodala.

Sama sicer pravi, da ni pomembno, koliko ministrstev ima katera stranka, ampak je treba dobiti kakovostne ministre, in ni važno, ali so v stranki ali ne "in ali so od te stranke ali od druge".

Skoraj gotovo bosta v koaliciji, ki jo sestavlja relativna zmagovalka predčasnih parlamentarnih volitev SMC, DeSUS in SD, ZaAB pa je pod vprašajem. Podoba nove vlade bo verjetno bolj jasna po današnji seja sveta SMC.

Prvak SMC in najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je minuli teden dejal, da je motnja v pogajanjih z ZaAB med drugim dejstvo, da je protikorupcijska komisija vzela pod drobnogled postopek izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja. Ena od kandidatk je namreč tudi premierka v odhodu in predsednica ZaAB Alenka Bratušek.

Poslanci bodo o kandidatu za mandatarja Cerarju odločali v ponedeljek.