Slovenija

Lendava: »Za pošteno delo hočemo pošteno plačilo!«

Gabrijel Toplak
20. 8. 2014, 17.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Začetek tedna v Lendavi, predvsem pred upravno stavbo Nafte Petrochem, je minil v znamenju protestnega shoda, ki ga je organizirala Civilna iniciativa za podporo delavcem Nafte Petrochem in tudi vsem ostalim slovenskim delavcem, ki so se znašli v podobnem položaju.

STA

Protestniki, med katerimi se je pojavil tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, ki je dejal, da je stanje v Nafti nedopustno, so se prehodili vse do lendavske občinske stavbe. Tam so tamkajšnjim uslužbencem in županu Antonu Balažeku vzklikali, da za pošteno delo hočejo pošteno plačilo.

Na shodu so pred lendavsko občinsko stavbo protestniki vzklikali: »Za pošteno delo hočemo pošteno plačilo!«

V imenu lokalnih mladinskih organizacij – Kluba Študentov, Mladinskega sveta in MKI Mansarda – je na protestu spregovoril tudi Peter Paller, ki je dejal, da se pridružujejo protestnemu shodu zaposlenih v Nafti Pertochem, saj podpirajo zahteve stavkajočih glede izplačila junijskih in julijskih plač, regresa in vnovičnega zagona obrata. »Ob ponovni novici o kratenju človekovih in ustavnih pravic zaposlenih delavcev sta se med mladinske organizacije v Lendavi naselili žalost in jeza. Gre za kršitev človekovih pravic, predvsem pravice do dostojanstva in pravice do dela ter plačila, za kršitev človekovih pravic, k spoštovanju katerih se je z mednarodnimi in nacionalnimi dokumenti človekovih pravic zavezala Republika Slovenija,« je poudaril Paller.

STA
V mladinskih organizacijah so si bili enotni, da podprejo protestni shod, ker usodo delavcev zaposlenih v Nafti Petrochem neposredno delijo njihove družine. »Gre tudi za usodo tukajšnje mladine, ki bi se lahko po končanem šolanju zaposlila v tej družbi in gradila svojo prihodnost v domači regiji,« je zaključil Paller.
STA
Po besedah vodje stavkovnega odbora Ladislava Šabjana pa zaposleni, ki stavkajo od 4. avgusta, stečaja ne bodo predlagali. Obenem je ostro obsodil poteze vodstva, ki je petim stavkajočim delavcem izdalo opomine pred odpovedjo, ker so 14. avgusta prenehali voziti gorivo za državne rezerve. »To so nizki udarci, ki tudi kršijo ustavo,« je poudaril Šabjan.