Slovenija

Seja o fiskalnem pravilu 7. maja

STA / S.R.
11. 4. 2013, 16.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik DZ Janko Veber je v skladu z dogovorom političnega vrha prekinil izredno sejo o vnosu fiskalnega pravila v ustavo, ki jo bodo poslanci nadaljevali 7. maja.

Mediaspeed

Do takrat bo vlada na podlagi spremenjenih makroekonomskih izhodišč pripravila nove izračune. Na tej podlagi bo DZ odločil, če je treba besedilo fiskalnega pravila spremeniti.

Dogovor o prekinitvi seje je bil soglasen in mu niso nasprotovali niti predlagatelji današnje izredne seje, poslanska skupina SDS, čeprav utemeljenih argumentov za preložitev ne vidijo.

Eden glavnih pomislekov je sicer, ali poslabšane makroekonomske okoliščine dovoljujejo uveljavitev fiskalnega pravila že z letom 2015 ali jo je treba preložiti.

Ta dilema je po mnenju poslanske skupine SDS umetno ustvarjena, saj je predlagano besedilo fiskalnega pravila dovolj prožno in omogoča uravnavanje javnih financ v srednjeročnem obdobju.

V največji opozicijski poslanski skupini pa še naprej izrecno nasprotujejo vračanju predloga spremembe ustave na ustavno komisijo, saj za to po njihovem mnenju ni poslovniških podlag. Če bi novi izračuni kazali na to, da je treba besedilo fiskalnega pravila spremeniti, naj bi ga namreč v skladu z dogovorom vrnili na ustavno komisijo.

V današnji predstavitvi poslanskih skupin je bilo sicer slišati ponoven jasen izraz podpore vnosu pravila v ustavo s strani SDS, SLS, NSi, DL in DeSUS.

V SD in PS, ki lani spremembe ustave nista podpirali, pa je bilo slišati podporo njegovemu vnosu v ustavo, a na realnih temeljih, ki ne bodo dodatno negativno učinkovali na gospodarstvo in socialno državo. Temu naj bi služili novi izračuni.