Kultura

Umrl znan igralec

STA / KŠ
16. 2. 2015, 14.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Kaliforniji je umrl francoski igralec Louis Jourdan, najbolj znan po vlogi iz muzikala Gigi iz leta 1958, ki je dobil več oskarjev. V Marseillu rojeni igralec je kariero začel v Franciji, nato pa so ga zvabili v ZDA. Gigi velja za enega najpomembnejših filmov iz 50. let prejšnjega stoletja.

YT

Ker je pogosto nastopal v vlogah, ki so poudarjale njegov galski šarm, se je sam opredelil za "francoski kliše Hollywooda". Kasneje je upodabljal tudi zlobne nepridiprave, med drugim v Bondovem filmu Octopussy iz leta 1983.

Jourdan je umrl na svojem domu v Los Angelesu, je sporočil njegov uradni biograf Olivier Minne. "Utelešal je francosko eleganco, Hollywood pa mu je omogočil vloge, v katerih jo je lahko izrazil," je dejal za francosko tiskovno agencijo AFP.

V muzikalu Gigi režiserja Vincenta Minnellija je nastopil skupaj z Leslie Caron in Mauriceom Chevalierom. V ZDA je sicer debutiral s filmom Zadeva Paradine Alfreda Hitchcocka iz leta 1947, med njegovimi vidnejšimi vlogami pa je bilo tudi sodelovanje v filmu Labod iz leta 1956, v katerem je zaigral z Grace Kelly.

Iz njegove hollywoodske kariere so znani še Pismo neznane ženske (1948), The Best of Everything (1959) in The V.I.P.s (1963). Na velikem platnu se je nazadnje pojavil leta 1992 v filmu Year of the Comet (Leto kometa), še poroča AFP.