Svet

Premirje na vzhodu Ukrajine najbolj krhko v Debalcevu

STA
16. 2. 2015, 12.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prekinitev ognja, ki je v nedeljo začela veljati na vzhodu Ukrajine, v pretežni meri drži, najbolj izrazita izjema je mesto Debalcevo, ki ga separatisti še naprej obstreljujejo. Ukrajinska vojska je v zadnjih 24 urah naštela več kot 100 kršitev s strani separatistov, medtem ko ti krivdo za kršitve valijo na stran vojske.

Reuters

Ukrajinske oborožene sile v polnosti spoštujejo pogoje prekinitve ognja, so pa bile v zadnjih 24 urah že 112-krat tarče obstreljevanja s strani separatistov, je danes zatrdil ukrajinski zunanji minister Pavlo Klimkin. "Na žalost razmere ostajajo zelo napete," je dejal med obiskom v bolgarski Sofiji.

Na proruske separatiste so medtem po navedbah enega od njihovih voditeljev Eduarda Basurina ukrajinski vojaki streljali najmanj 27-krat.

Kljub temu naj bi premirje povečini še vedno držalo, kar pa ne drži za Debalcevo. To velja za točko, na kateri bi utegnil propasti najnovejši dogovor o prekinitvi ognja iz Minska.

Že v nedeljo so separatisti nadaljevali z obstreljevanjem mesta, ki ga imajo pod nadzorom vladne sile, a je obkoljeno s separatisti. Gre za strateško pomembno železniško središče, ki leži na progi, ki povezuje glavni mesti v rokah upornikov - Doneck in Lugansk.

Kljub nenehnemu obstreljevanju separatisti vztrajajo, da s tem ne kršijo prekinitve ognja, saj da ta tam sploh ne velja. "Seveda lahko streljamo na Debalcevo. To je naše ozemlje," je dejal Basurin. "Ozemlje je notranje: naše. In notranje je notranje," je še dodal.

S tem se v Kijevu ne strinjajo in, kot so v nedeljo sporočili iz urada predsednika Petra Porošenka, prekinitev ognja velja na celotni frontni liniji, vključno z območjem Debalceva.

V mesto v nedeljo ni uspelo vstopiti opazovalcem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki nadzirajo izvajanje premirja. To so jim preprečili separatisti, znova pa naj bi poskusili vstopiti danes.

Separatisti trdijo, da je v Debalcevu obkoljenih okrog 8000 ukrajinskih vojakov. Predstavnik separatistov Denis Pušilin je predlagal koridor, po katerem bi lahko ti zapustili območje, še prej pa bi morali odložiti orožje. Če bi napadli položaje separatistov, ti grozijo z odgovorom.

Ukrajinska vojska sicer zatrjuje, da imajo razmere v Debalcevu pod nadzorom ter da lahko svoje tamkajšnje enote nemoteno oskrbujejo s strelivom in hrano.

Dogovor iz Minska predvideva, da strani v 48 urah po uveljavitvi prekinitve ognja - torej danes ob 23. uri po srednjeevropskem času - začneta z umikom težkega orožja s fronte. A tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov je dejal, da tega zaenkrat še ne nameravajo storiti, saj da jih uporniki poskušajo napadati s tanki in jih še naprej obstreljujejo.