Svet

Še en visoki kitajski funkcionar izključen iz partije

STA
16. 2. 2015, 11.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nekdanji visoki kitajski funkcionar Su Rong je bil izključen iz kitajske komunistične partije in ga zdaj čaka pregon, je danes sporočila državna protikorupcijska komisija. Po navedbah centralne komisije za disciplinsko inšpekcijo je Su izkoristil svoj položaj zato, da je prejel "velike podkupnine".

Reuters

Državni mediji so junija lani poročali, da proti Su Rongu, nekdanjemu podpredsedniku ljudske politične posvetovalne konference, poteka preiskava zaradi korupcije.

Disciplinska komisija je danes sporočila, da je bil Su izključen iz partije in odstavljen z vseh položajev. Po navedbah komisije je s svojim ravnanjem resno kršil zakone, dokazi o njegovih domnevnih kaznivih dejanjih pa so bili posredovani pristojnim oblastem.

Su je zlorabil svoj položaj in prejemal velike podkupnine, zaradi česar je bilo oškodovano državno premoženje. Za koliko je odškodoval državo, komisija ni navedla.

Su, ki je bil v preteklosti partijski sekretar v provinci Džiangši, naj bi bil prav tako odgovoren za resne težave s korupcijo, ki so se pojavile v tej provinci.

Kitajski mediji so novembra lani poročali, da je bilo v Džiangšiju aretiranih več uradnikov, ki naj bi bili povezani s Sujem.

Su, ki je bil eden od 23 podpredsednikov politične posvetovalne konference, je najnovejši v vrsti visokih kitajskih funkcionarjev, proti katerim je bila uvedena preiskava v okviru kampanje predsednika Ši Džinpinga proti korupciji. Su je poleg nekdanjega šefa notranje varnosti Žou Jongkanga eden najvišjih funkcionarjev, ki se je ujel v protikorupcijsko zanko.