Slovenija

Bavčar mora v zapor najkasneje konec aprila

STA
16. 2. 2015, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ljubljansko višje sodišče je odločilo, da se bo moral nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, ki je hospitaliziran v izolskem Medicorju, na prestajanju zaporne kazni zglasiti do 30. aprila. S tem je ugodilo njegovi prošnji za odlog prestajanja kazni, poročajo spletni mediji.

Mediaspeed

Ljubljansko višje sodišče je ugodilo Bavčarjevi pritožbi na odločbo okrožnega sodišča, da se mora v zaporu zglasiti takoj. To odločbo je višje sodišče spremenilo tako, da se Bavčarju izvršitev kazni odloži do 30. aprila, izhaja iz odločbe višjega sodišča.

Bavčarja je pred operacijo pregledal sodni izvedenec Peter Rakovec, ki je ugotovil, da zaradi slabega zdravstvenega stanja še ne more v zapor.

Bavčar, ki je bil v zadevi Istrabenz lani obsojen na sedemletno zaporno kazen, je lansko jesen zaprosil za odlog prestajanja kazni iz zdravstvenih razlogov. Okrožno sodišče ga je zavrnilo, sedaj je o tem odločilo višje sodišče.

Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.