Kultura

Nekoč je bil 'kralj' Zahodnega Berlina

G.G.
9. 11. 2014, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Dragan Wende, sin pridnega »gastarbajterja«, je v 70 in 80-letih prejšnega stoletja služil lepe denarce v nočnih klubih Zahodnega Berlina. Ko pa je padel zid, je šla njegova kariera strmo navzdol. Krivca vidi v padcu zida in združitvi Nemčije.

draganwende.com

Dragan Wende je glavni protagonist dokumentarnega filma, ki s subjekivnega pogleda prikazuje usodo skupine jugoslovanskih emigrantov v Berlinu. Film se začne, ko Dragana obišče njegov nečak Vuk, ki se nato vključi v lumpenproletarsko življenje Dragana, Duleta »Vrana« in Zlatka »Peka«.

draganwende.com

Če se v zadnjih letih Dragan preživlja kot ulični animator, ki goste vabi v bordele, (sebi sicer pravi »Zweite Chef«), je bil nekoč zaposlen kot natakar v bolj prestižnih klubih zahodnega Berlina.

draganwende.com

V filmu je nanizana vrsta tragikomičnih prigod. Če omenimo zgolj Duletov spomin na zlata leta, ko se je dalo z jugoslovanskim potnim listom zlahka prečkati mejni prehod med Zahodnim in Vzhodnim Berlinom, kar za Nemce, posebej vzhodnjake, ni bilo tako enostavno. Dule pravi, da je nekje v Zahodnem Berlinu ukradel kar blagajno, stekel do meje, jo prečkal, se usedel na avtobus in odpeljal v Jugoslavijo, dokler se zadeva ni polegla.