Nemčija na nogah

Zdravstveni tehnik iz »dolgočasja« umoril 103 paciente?

R.T.
17. 3. 2018, 15.35
Posodobljeno: 17. 3. 2018, 15.36
Deli članek:

Nemškemu zdravstveniku, ki zaradi umora šestih pacientov že prestaja dosmrtno kazen, bodo sodili še za dodatnih 97 umorov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Okrožno sodišče v nemškem mestu Oldenburg je v včerajšnji izjavi za javnost potrdilo, da se bo začelo novo sojenje zoper 41-letnega Nielsa Högla, morda celo nemškega najhujšega serijskega morilca po drugi svetovni vojni. Zaradi velikega števila udeleženih in zanimanja javnosti bo sojenje potekalo v veliki mestni dvorani, saj morajo prostor zagotoviti 120 članom družin žrtev, njihovim 17 odvetnikom, zainteresirani javnosti in novinarjem. 

Högel je sicer priznal, da je pacientom vbrizgal zdravila, ki povzročajo srčni zastoj ali zastoj krvnega obtoka, da bi jih lahko nato ponovno oživljal ter se pred svojimi sodelavci in nadrejenimi postavljal ko veliki rešitelj življenj. Dejal je tudi, da ga je v ta dejanja porinilo »dolgočasje« in da je začutil evforijo, ko mu je uspelo pacienta ponovno oživiti. Leta 2015 so ga v dveh ločenih postopkih spoznali za krivega šestih umorov in ga obsodili na dosmrtno ječo, vendar so preiskovalci nadaljevali s preiskavo. Izkopali so več sto trupel in na njih opravili nove toksikološke preskuse.

Tožilstvo je že januarja razkrilo, da ga bo obtožilo za dodatnih 97 umorov. Številka bi lahko bila še višja, vendar v treh primerih niso odkrili zadostnih dokazov. Bržkone dejansko število žrtev nikoli ne bo znano, saj so mnogi umrli pacienti pristali v krematoriju.