Nove vremenske neprilike

Reke grozijo, za povrh pa nas čaka nova pošiljka snega

S.R./STA
17. 3. 2018, 13.16
Posodobljeno: 17. 3. 2018, 14.22
Deli članek:

Padavine so se dopoldne od juga razširile prek vse Slovenije, največjo grožnjo pa predstavljajo poplave. Ne bo umanjkal niti sneg.

Profimedia

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da se Krka in Ljubljanica s pritoki ter Vipava v zgornjem toku razlivajo na območjih vsakoletnih poplav. Pretoki teh rek so ustaljeni. Močneje pa je pričela naraščati tudi Krka s pritoki, ki lahko v nedeljo poplavi tudi na širšem območju. Narasla bo tudi Ljubljanica, ki bo danes in v nedeljo poplavljala na Ljubljanskem barju na območju pogostih poplav.  V noči na nedeljo se lahko razlijejo tudi manjše reke v jugovzhodni in vzhodni Sloveniji. Gladina morja lahko danes med 8. in 10. uro za krajši čas poplavi izpostavljene dele obale.

Arso
Hidrološko opozorilo.

Snežilo bo

Popoldne bo oblačno s padavinami, meja sneženja pa se bo spustila med 500 in 800 metrov nadmorske višine. Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem zmerna burja. Temperature bodo od 1 do 5, na Primorskem do 10 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Arsa. Zvečer in ponoči se bo meja sneženja marsikje v notranjosti Slovenije spustila do nižin. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 0, na Primorskem do 6 °C. 

Arso
Popoldne bo še v znamenju dežja.

Jutri bo oblačno, ponekod v notranjosti Slovenije bo občasno še naletaval sneg. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 2, na Primorskem do 10 °C. Oblačno bo tudi v ponedeljek. Čez dan bo ponekod začelo rahlo snežiti, na Primorskem rahlo deževati. Burja na Primorskem se bo nekoliko okrepila. V torek bo pretežno oblačno in večinoma suho vreme. Burja na Primorskem bo prehodno oslabela. 

Nad Alpami in Jadranom je obsežno območje nizkega zračnega tlaka. Vremenska fronta je dosegla naše kraje in se bo čez dan pomikala proti vzhodnem Balkanu. K nam od severovzhoda doteka vlažen in postopno bolj hladen zrak. 

Arso
Nedeljsko jutro bodo zaznamovale snežinke.

Kako bo drugje

Dopoldne se bodo od juga padavine razširile nad vse sosednje pokrajine. Meja sneženja se bo popoldne spuščala, marsikje bo zvečer snežilo do nižin, deževalo bo ob Jadranu ter po nižinah severne Italije. Ob severnem Jadranu bo zapihala zmerna do močna burja. Jutri bo na Madžarskem, v Avstriji in v notranjosti Hrvaške povečini rahlo snežilo, drugod rahlo deževalo. Burja ob Jadranu bo prehodno oslabela.

Profimedia
Najprej dež, potem sneg?