Črna kronika

Tožilsko »opravičilo« botrovalo preložitvi

G.T.
12. 12. 2017, 20.40
Deli članek:

Vodstvo podjetja se zagovarja proti očitkom za smrt sodelavca.

Gabrijel Toplak
Direktor Janko Širec (spredaj desno) in zaposleni Komunalnega podjetja Ptuj na ptujskem sodišču.

Na ptujskem okrožnem sodišču se bi moralo včeraj nadaljevati sojenje zoper Komunalno podjetje Ptuj in njegovo vodstvo, a okrožne državne tožilke ni bilo na sodišče. Sodnik Marjan Strelec je kakšnih deset minut po tem, ko se je obravnava že začela, prejel pismo, da je okrožna državna tožilka zbolela. In zato je kljub temu, da je bilo včeraj na sodišče vabljenih več prič, obravnavo preložil na 7. februar prihodnje leto.

Na zatožno klop sodišča so vseeno sedli Janko Širec, direktor uprave, zaposlena Boštjan Brlek in Rado Vek ter Borut Sagadin, ki ga ni več v tem podjetju, saj jim tožilstvo očita odgovornost za smrt nekdanjega sodelavca Stanislava Maltariča, ki mu je junija 2013 zdrsnilo pri delu na travnati brežini oziroma škarpi na vodohranu nad Grajeno. Padel je dober meter nižje in potem z glavo udaril ob betonske tlakovce. Po padcu naj bi sicer vstal in se še pogovarjal s sodelavcem, a je pozneje izgubil zavest in se ni več zbudil. Utrpel je možgansko krvavitev in nekaj dni pozneje umrl v mariborskem kliničnem centru.

Širec se je včeraj čudil, kot je dejal, nad odgovornostjo nekaterih akterjev v tem postopku, obtožnico pa ocenil za neutemeljeno. »V tem primeru smo storili vse, kar je bilo potrebno (ocena tveganja in navodila v podjetju), pokojnika pa sta nadrejeni in zdravnica na zdravstvenem pregledu seznanila s tem, katera dela so omejena,« je pojasnil Širec. O nenavadnem postopku obveščanja tožilstva pa Vekova zagovornica Stanka Firm Gavez pravi, da odvetniki prihajajo tudi iz Ljubljane in Maribora, zato bi na tožilstvu morali zagotoviti udeležbo nekoga drugega. »Verjetno tožilka ni zbolela ravno danes (včeraj, op. p.) zjutraj,« je poudarila odvetnica.