Misteriji

Kdo je bil ujetnik z železno masko?

Urban Klančnik
14. 10. 2017, 07.45
Deli članek:

Okoli leta 1669 je tedanja francoska vlada aretirala moškega, ki je vseskozi nosil železno masko. In do danes ni povsem jasno, kdo bi lahko bil skrivnostni zapornik. Seveda pa obstajajo teorije.

Profimedia
Žal do zdaj niso našli dokumenta (vsaj ne uradno), ki bi razkrival identiteto skrivnostnega ujetnika.

Najbolj znano teorijo je gotovo podal pisatelj Alexandre Dumas, ki je v romanu Mož z železno masko napisal, da je ujetnik dvojček kralja Ludvika XIV. Po tej knjigi so tudi posneli film z Leonardom DiCapriem v vlogi obeh bratov. Vendar moderni zgodovinarji verjamejo, da je šlo le za pisateljevo domišljijo. A dejstvo je, da je mož z železno masko v resnici obstajal.

Uničili lastnino
Po smrti Daugerja so oblasti zažgale in uničile vse pohištvo, obleke in njegove druge osebne stvari. Celo na novo so prepleskali stene njegove zaporniške celice.

Aretacija

Moškega z železno masko so aretirali leta 1669 ali 1970. Bil je v več različnih zaporih, med drugim je bil zaprt v Bastilji in Pinerolu v Italiji. Vseskozi je bil ujetnik ene osebe, to je bil Benigne Dauvergne de Saint-Mars, zaprtega je imel kar 34 let. V tem času naj ne bi nihče videl njegovega obraza, in tako nihče razen nekaj izbrancev ni vedel njegovega imena. Po nekaterih pričevanjih naj moški ne bi nosil železne maske, temveč masko iz črnega blaga; umrl pa naj bi 19. novembra 1703.

Voltairova teorija

Poleg Dumasa je svojo teorijo podal tudi legendarni Voltaire; trdil je, da je bil mož z železno masko starejši polbrat Ludvika XIV. A seveda tudi tega ni mogoče dokazati. Da je ujetnik sploh obstajal, vemo le iz pisem, ki so si jih pošiljali Saint-Mars in njegovi nadrejeni v Parizu. In v teh pismih so zgodovinarji našli zapise, da je za zapornika plačeval kralj Ludvik osebno. Iz pisem je tudi razbrati, da je imel zapornik v celici le nekakšno vzmetnico na tleh ter nobenih luksuznih predmetov, kot se je sprva domnevalo. V enem od pisem, ki ga je Saint-Mars prejel od ministra Marquisa de Louvoisa, je bilo zapisano, da bo sprejel posebnega zapornika z imenom Eustache Dauger. V pismu piše tudi, da mora ujetnika zapreti za več vrati, da ne bi nihče mogel prisluškovati pogovoru z njim. Naročeno mu je bilo, da lahko ujetnika obišče le enkrat na dan, in če se bo z njim pogovarjal o čem drugem kot o njegovih najnujnejših potrebah, bo nemudoma usmrčen. Marquis je dodal, da se tako ali tako z zapornikom nima o čem pogovarjati, saj naj bi šlo le za navadnega služabnika.

Pisava

Zgodovinarji so odkrili, da je Marquis, ki je pismo narekoval, izpustil ime zapornika (Eustache Dauger) in ga pozneje pripisal sam, torej ni želel, da bi pisec vedel ime zapornika. Vemo tudi, da je Daugerja aretiral kapitan Alexandre de Vauroy, ki je bil poveljnik Dunkirka. Zapornika so odpeljali v Pinerolo, znani zapor za osebe, ki so predstavljale nekakšno sramoto za državo in/ali krono. V zaporu je bila zmeraj le peščica zapornikov. Saint-Mars je v enem od pisem zapisal, da je bil zapornik miren in ni nikoli povzročal težav. V nekem trenutku je bil celo služabnik enega od drugih zapornikov. Ti so bili v mnogo primerih premožni in so imeli v zaporu svojo služinčad. Vendar pa je bil dan ukaz, da ta zapornik sme spregovoriti z nikomer. Vse kaže, da mož z železno masko vendarle ni bil v sorodu s kraljem, saj ga kot takšnega ne bi nikoli postavili za služabnika. Saint-Mars je v letih, ki so sledila, postal upravnik Bastilje in še nekaterih drugih zaporov, in kamorkoli je šel, je vzel Daugerja s seboj. Leta 1703 je mož z železno masko umrl, pokopali pa so ga pod imenom Marchioli.

___________________________


Teorije skozi stoletja
Je bil ujetnik v resnici polbrat kralja Ludvika XIV.?

Voltaire je trdil, da je bil mož z železno masko v resnici sin Ane Avstrijske in kardinala Mazarina. To bi pomenilo, da je bil polbrat francoskega kralja. Vendar za zdaj ni nikakršnih dokazov, ki bi podprli to teorijo. Govorilo se je tudi, da bi lahko bil Henry Cromwell, sin Oliverja Cromwella, a tudi za to ni nikakršnih dokazov. Še zmeraj pa je najbolj popularna Dumasova teorija, da se je za masko skrival kraljev brat dvojček, ki ga je dal kralj zapreti, da bi preprečil morebitno vojno za prestol.

A dejstvo je, da je bilo rojstvo prestolonaslednika precej javen dogodek. Prisotni so bili številni ljudje in skrivnost o dvojčkih bi zelo hitro prišla na dan. Po drugi stran pa nekateri zgodovinarji trdijo, da je po rojstvu prvega otroka kralj odpeljal celoten dvor na zabavo, in tako naj bi bila pri porodu dvojčka prisotna samo babica. Po spet tretji teoriji naj bi bil mož z železno masko resnični oče kralja Ludvika XIV. Mnogi zgodovinarji namreč verjamejo, da je bil Ludvik XIII. prestar in preveč bolan, da bi lahko zaplodil otroka. Tako naj bi kardinal Richelieu priskrbel nadomestnega očeta, da ne bi na prestol prišel Ludvikov brat Gaston d'Orleans, ki je bil velik sovražnik Richelieuja. Resnični oče naj bi se nato odpravil v Ameriko, a se nato vrnil ter poskušal izsiliti večje vsote denarja. A tako kot pri drugih teorijah tudi ta nima pravih dokazov. Še ena teorija pa govori o tem, da bi lahko bil ujetnik v resnici nezakonski sin Charlesa II. Angleškega, ki naj bi bil skrivni pogajalec Anglije s Francijo. Ker je vedel preveč o odnosih med državama, naj bi ga Ludvik dal zapreti. Kljub številnim teorijam tako skrivnost moža z železno masko ostaja nerazkrita in verjetno bo tako še dolgo. Ali pa se bo morda našel kakšen zapis, ki bo dokončno potrdil identiteto nesrečnega ujetnika.