Kot Bush mlajši

Trump grozil Iranu, iz jedrskega sporazuma pa se ni umaknil

G.G./STA
13. 10. 2017, 21.28
Posodobljeno: 13. 10. 2017, 21.33
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je danes Iran opisal podobno, kot so predstavniki administracije Georga Busha mlajšega pred vojno leta 2003 opisovali Irak Sadama Huseina in sporočil, da ne bo potrdil iranskega spoštovanja jedrskega sporazuma, vendar pa ZDA iz tega sporazuma ni umaknil.

Profimedia
Nad Trumpom so po pričakovanju najbolj navdušeni v Izraelu in Saudovi Arabiji.
Voditelji Velike Britanije, Francije in Nemčije so sporočili, da ostajajo zavezani iranskemu jedrskemu sporazumu.

Iranski jedrski sporazum, ki ga je Teheran podpisal s stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN in Nemčijo leta 2015, tako za nekaj mesecev ostaja v veljavi, njegovo preživetje pa bo odvisno od kongresa. Vendar pa je Trump obenem naznanil sankcije proti iranski revolucionarni gardi, ki jo je opredelil za teroristično organizacijo.

Za vse tiste, ki so preživeli obdobje pred ameriško invazijo na Irak, je bil Trumpov govor zrcalna podoba tistih, ki jih je dajal predsednik George Bush mlajši. Trump je Iran oziroma "iranski režim" orisal v najbolj temačni podobi, ga obtožil, da je največji podpornik terorizma na svetu, ki destabilizira regijo in potem mimogrede brez vsakršnih dokazov, sklicujoč se na "številne, ki tako mislijo", Iran obtožil, da je imel prste vmes celo pri terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001.

Za zdaj na srečo ostaja pri besedah in evropske zaveznice ZDA si lahko skupaj z Bližnjim vzhodom oddahnejo, da Trump ni torpediral jedrskega sporazuma, kot je to obljubljal v času predsedniške kampanje. Zagrozil je sicer, da ga lahko uniči kadar se mu zahoče in ker gre za Trumpa, ni nič izključeno.

Rusija o nesprejemljivosti Trumpove grozeče retorike

Na ruskem zunanjem ministrstvu so v sporočilu za javnost poudarili, da je uporaba agresivne in grozeče retorike nesprejemljiva ter da je uporaba takšnih metod za reševanje problemov, ki se dotikajo temeljnih varnostnih interesov drugih držav, obsojena na neuspeh.

Ob tem so izrazili obžalovanje ob Trumpovi odločitvi, da ne podpira več jedrskega sporazuma, in izrazili pričakovanje, da bo dogovor vseeno izpolnjen.