Poskus umora

Strelski obračun v Mariboru: obtoženi želi nižjo kazen, tožilstvo se ne bo pogajalo

Gabrijel Toplak
6. 9. 2017, 07.00
Deli članek:

Obtoženega 27-letnika naj bi marca letos v to dejanje vodilo ljubosumje, saj naj bi se njegova nekdanja partnerica dobivala z drugim moškim.

Gabrijel Toplak
Matjaž Ferlič bo na zatožno klop spet sedel 18. septembra.

Matjaž Ferlič: Nasilje nad partnerico naj bi izvajal tudi doma.

Na mariborskem okrožnem sodišču se je v torek razpisani predobravnavni narok zoper 27-letnega Matjaža Ferliča iz Miklavža na Dravskem polju, ki je 13. marca letos na parkirišču ob nekdanjem trgovskem središču Lesnine v Hočah streljal na 10 let starejšega Dejana G. iz Slovenske Bistrice, zaključil že po nekaj minutah.

Obramba se želi pogajati

NAMERA
Ker naj bi obtoženi grozil oškodovancu nekaj dni prej prek telefonskih sporočil, je tožilstvo prepričano, da je bila njegova namera veliko hujša oziroma vzeti življenje

Tanja Kompara, zagovornica obtoženega, je sodnemu senatu, ki ga vodi sodnica dr. Barbara Nerat, takoj predlagala preložitev predobravnavnega naroka. »S tožilstvom želimo doseči dogovor o spremembi kvalifikacije kaznivega dejanja. Za kakšno kvalifikacijo bo šlo, je sicer še stvar dogovora,« je dejala Kompara. Še vedno odločen, da je šlo za poskus umora, pa je okrožni državni tožilec Darko Simonič. »V nič drugega ne bomo privolili. Poskus umora je končna kvalifikacija in obtožnica je pravnomočna,« je neomajen. Zagrožena zaporna kazen za poskus umora je od 15 let naprej, za povzročitev splošne nevarnosti pa do tri leta. »O kvalifikaciji ne bo pogajanj. Pogovarjamo se lahko le o sankciji, čeprav ima tožilstvo že izoblikovano tovrstno stališče. Lahko pa po občutku rečem, da nismo preveč blizu,« je razložil Simonič.

Terjal bo tudi oškodovančev odvetnik

SKOZI NASLONJALO DVEH SEDEŽEV
Obtoženi naj bi avtomobil oškodovanca zadel štirikrat, eden izmed izstrelkov je prebil prtljažnik ter naslonjalo zadnjega in sprednjega sedeža.

Odvetnik oškodovanca, Matjaž Matjašec, pa pravi, da so priglasili premoženjsko-pravni zahtevek. »O višini ne želim govoriti, sporočili pa ga bomo na naslednjem predobravnavnem naroku,« je dejal Matjašec, ki ne želi vplivati na dogovor med Ferličevo odvetnico in okrožnim državnim tožilcem. »Poskušali bomo le utemeljiti premoženjsko-pravni zahtevek in ga tudi izterjati,« je bil odločen Matjašec.

Pištolo naj bi vrgel v Dravo

Strelski obračun, kot ga po navadi vidimo zgolj v filmih in v ozadju katerega naj bi bilo ljubosumje, naj bi se začel v Hočah. Osumljeni Ferlič naj bi poskušal umoriti oškodovanca na treh različnih lokacijah. Prvi streli so odjeknili na parkirišču nekdanje trgovine Lesnina v Hočah, ko je bil Dejan v osebnem avtomobilu s Ferličevo 33-letno partnerico in štiriletno hčerko. Nanj naj bi še dvakrat streljal med zasledovanjem v več ulicah proti središču mesta, kjer je oškodovancu nekako uspelo pobegniti. Približno tri ure po zasledovanju in streljanju naj bi se Ferlič sam predal policiji, v to pa naj bi ga pregovorili svojci. Neuradno se tudi omenja, da Ferlič za pištolo ni imel dovoljenja, policistom pa naj bi ob aretaciji dejal, da jo je odvrgel v Dravo.