Megabomba

London in Las Vegas: Prah v Kimovi dlani

mk
5. 9. 2017, 20.00
Deli članek:

Južna Koreja že vse od nedeljskega jedrska poskusa Severne Koreje pri svoji severni sosedi opaža znake, da se pripravlja na novo izstrelitev rakete.

wikipedia
»Razvili smo še močnejše nuklearno orožje, ki ga lahko proizvedemo v neskončnih količinah,« je o novi bombi povedal Kim Džong Un.

Severna Koreja se po zanesljivih obveščevalnih podatkih Seula pripravlja na novo izstrelitev balistične rakete.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da od nedeljskega jedrskega poskusa dosledno opaža znake, da se Severna Koreja pripravlja na novo izstrelitev balistične rakete. Niso pa pojasnili ali nakazali, kdaj naj bi Severna Koreja nameravala izstreliti raketo. Očitno je, da vodstvo v Pjongjangu na vsak način želi opozoriti nase s serijo raketnih in jedrskih poskusov. V navidezni hoji po robu Severni Koreji to več kot uspeva, saj je uspešno vznemirila sosede, mednarodno javnost in celo zaveznike.

Svet24

Severnokorejska tehnologija napreduje

1: KITAJSKA
Največja severnokorejska zaveznica nasprotuje razvijanju jedrskega in raketnega programa. Kitajska sporoča, da je zavezana zagotoviti jedrsko razorožitev Korejskega polotoka.

Severna Koreja je v nedeljo izvedla nov, šesti jedrski poskus. Kot je poročala severnokorejska državna televizija, so aktivirali novo napredno vodikovo bombo, ki jo lahko namestijo na medcelinsko balistično raketo, preizkus pa je bil »popoln uspeh«. To pomeni, da bi uničujoče rakete lahko dosegle ameriško zahodno obalo in celo zaplinile Las Vegas. Južnokorejsko obrambno ministrstvo je na izrednem zasedanju parlamentarnega odbora v Seulu pojasnilo, da je nedeljska eksplozija dosegla moč vsaj 50 kiloton. To je petkrat večja moč od severnokorejskega petega jedrskega poskusa septembra lani in trikrat večja od ameriškega jedrskega napada na Hirošimo. Američani so takrat odvrgli jedrsko bombo, ki je dosegla moč med 14 in 17 kilotonami, tista na Nagasaki pa je dosegla moč 21 kiloton.

Seul pod dežnikom

2: ZDA
Na twitterju se je odzval tudi Donald Trump in dejal, da je Severna Koreja »malopridna država, ki je postala velika grožnja in zadrega za Kitajsko.«

Južna Koreja in ZDA bodo v odgovor na jedrski poskus okrepile protiraketni obrambni sistem. Ameriški protiraketni sistem Thaad, ki so ga namestili v Južni Koreji, ima namreč za zdaj operativni le dve izstrelišči. Obrambno ministrstvo je pojasnilo, da bodo po posvetovanju med Južno Korejo in ZDA zaradi vse večje severnokorejske grožnje kmalu začasno namestili še preostala štiri izstrelišča.

arhiv