NOVI IZZIVALCI

Brez podpore stranke le s težavo do podpisov

lt
5. 9. 2017, 19.50
Deli članek:

Kandidaturo za predsednika države je napovedal župan Kopra Boris Popovič. Stranka SDS se še odloča med 12 kandidati, da ima potrebne podpise, pa trdi tudi Jožef Jarh.

Primož Lavre
Na kandidaturo v imenu SMC naj bi privolila ministrica za šolstvo Maja Makovec Brenčič.

Potrebne podpise je do zdaj nabral samo Šarec.

Aktualni predsednik republike Borut Pahor je podpise začel zbirati včeraj zjutraj. Na stojnico so mu prišli izkazat podporo nekateri vidni člani stranke SD, partnerica Tanja Pečar in sin Luka Pahor ter nekaj državljanov. Spomnil je, da bo kandidat volivk in volivcev, a da ima tudi podporo Socialnih demokratov. »Dva dneva sem bil po Sloveniji, lahko sem se srečeval z ljudmi na njihovih dvoriščih in slišal sem zelo iskren glas. Ta glas mi daje zelo veliko mero optimizma,« je dodal.

Marko Vavpotič
Rozman Roza bi kot predsednik republike predvsem govoril, saj ta funkcija nima veliko drugih kompetenc.

Roza jih zbira kar osebno

SMC
Miro Cerar bo svet stranke sklical ta teden. Na njem se bodo odločili, koga bodo poslali v predsedniško tekmo. Neuradno bo to ministrica za šolstvo Maja Makovec Brenčič.

Tudi kulturnik Andrej Rozman - Roza želi kandidirati s podpisi volivcev, ki jih osebno zbira pred sedežem Upravne enote Ljubljana Center. V izjavi medijem je poudaril, da bi predsednik republike kot neposredno voljen »moral biti predstavnik družbe, ne pa strank«. Vendar so stranke funkcijo predsednika republike po njegovem prepričanju ugrabile.

Kot fascinantnega je namreč ocenil podatek, da še noben kandidat, ki nima podpore stranke, ni zbral potrebnih 5000 podpisov podpore za vložitev kandidature. »Pri nas so stranke v izredni prednosti. Imajo dostop do televizije, imajo vse možnosti. Mi imamo le ulico, v medije zelo težko pridemo,« je opozoril in volivce pozval, naj »se končno zmigajo in morda podprejo tudi koga zunaj politike«.

STA
Janša ni zadovoljen s svojim naborom kandidatov. Hotel je Žiga Turka, a ta ni upal v tekmo.

Na kandidaturo največjih strank še čakamo

Izobčen
Samokandidatura Vebra
Na predsedstvu SD se je h kandidaturi za predsednika republike prijavil tudi njihov enfant terrible Janko Veber, vendar je kot Pahorjev konkurent uspel zbrati le dva glasova podpore. Svojega in še enega?

Med parlamentarnimi strankami je do zdaj znana le kandidatka NSi Ljudmila Novak, SD, Desus in Zavezništvo svojega kandidata ne bodo imeli, še ta teden pa naj bi bila znana kandidata dveh največjih parlamentarnih strank, SMC in SDS.

Kandidat SDS bo znan predvidoma prihodnjo soboto. Predsednik stranke Janez Janša je pred kratkim pojasnil, da imajo evidentiranih 12 kandidatov. Med njimi se je največkrat omenjalo evropsko poslanko Romano Tomc, Evo Irgl in nekaj poslancev, pa tudi ime nekdanjega poslanca stranke in predsednika DZ Franceta Cukjatija. Vendar je Janša že pred časom izjavil, da z naborom ni zadovoljen, češ da imajo resni kandidati pomisleke glede oddajanja kandidature za funkcijo, ki nima pooblastil.