Policisti prijeli štiri osumljence

Teroristi v Španiji načrtovali precej večje napade

S.R.
18. 8. 2017, 16.32
Posodobljeno: 18. 8. 2017, 16.49
Deli članek:

Katalonska policija pravi, da so teroristi, ki so izvedli napada v Barceloni in Cambrilsu, načrtovali precej večje napade.

Reuters
Spomin na preminule so počastili z minuto molka.

Policijski načelnik Josep Lluis Trapero je na tiskovni konferenci potrdil, da je teroristična celica v hiši v Alcanarju, obalnem kraju ob Sredozemskem morju, domnevno pripravljala večje napade, vendar jim je izvedbo načrtov preprečila nezgoda.

V sredo je v tem od Barcelone približno 200 kilometrov oddaljenem kraju namreč odjeknila eksplozija. Do eksplozije naj bi prišlo med sestavljanjem eksplozivnega telesa. V nesreči je umrla ena oseba, sedem je bilo ranjenih, v ruševinah pa je ostala tudi hiša z vsem materialom, ki so ga želeli uporabiti v napadih. To je pomenilo, da so morali napade izvesti na »bolj preprost način,« je povedal Trapero.

Španska policija je med tem prijela že četrtega osumljenca. V primežu policije so tako zdaj trije Maročani in španski državljan, nobeden od njih pa v preteklosti nikoli ni bil obravnavan v povezavi s terorizmom. Tri so aretirali v vasi Ripoll, enega pa v Alcanarju. Najmlajši med njimi je star 21 let, medtem ko so ostali trije stari 28, 34 oz. 27 let, je še potrdil Trapero, ki je razkril tudi, da je štiri osumljence za napad v Cambrilsu ubil en sam policijski uslužbenec.

Napad v Cambrilsu se je zgodil približno osem ur po napadu v Barceloni, v katerem je umrlo 13 ljudi. Katalonska policija je medtem na Twitterju sporočila, da so napadalci v Cambrilsu eno osebo z nožem ranili v obraz, preden so jih ubili. Na kraju so našli še več nožev in sekiro.