Ponovno sojenje

Sodba Romanu Bajdetu za umor Lidije Škratek razveljavljena

mv
24. 7. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Višje sodišče v Celju je razveljavilo sodbo Romeu Bajdetu zaradi umora partnerice Lidije Škratek in zadevo vrnilo v ponovno sojenje na prvo stopnjo. Ponovno sojenje na celjskem okrožnem sodišču se bo začelo 21. septembra.

STA
Celjsko prvostopenjsko sodišče je Romana Bajdeta spoznalo krivega uboja in ga obsodilo na 13 let zapora.

Bajdeta, ki je bil že pred tem pravnomočno obsojen zaradi kaznivih dejanj, povezanih z nasilništvom, je celjsko prvostopenjsko sodišče marca letos obsodilo na 13 let zapora, kaznivo dejanje umora pa po obsežnem kazenskem postopku prekvalificiralo v uboj. Sodišče je menilo, da je Bajde partnerico ubil, ker ga je razjezila, in ne zaradi ljubosumnosti ali iz nizkotnih nagibov. Višje sodišče se s takšno sodbo ni strinjalo, zato jo je razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje na prvo stopnjo istemu sodniku. Obdolženec kot tudi tožilstvo in obramba so že dobili sklep o podaljšanju pripora zaradi razveljavitve sodbe, niso pa še prejeli pisne sodbe z razlogi za njeno razveljavitev.

S sodbo ni bil nihče zadovoljen

Obtožnica za umor je bila vložena marca lani, 21. aprila lani je postala pravnomočna. Celjsko prvostopenjsko sodišče je na prvem sojenju neposredno zaslišalo številne priče, izvedence psihiatre in psihologe in na koncu odločilo, da je Bajde kriv uboja, in ne umora, ter ga obsodilo na 13 let zapora. Na sodbo so se pritožili tožilstvo, in sicer zaradi prekvalifikacije kaznivega dejanja, ter tudi zagovornik in sam obdolženec zaradi izrečene kazenske sankcije.

Bajdetu se izteka pripor

Ker se Bajdetu dveletni pripor izteče marca prihodnje leto, bo celjsko sodišče moralo pohiteti. Družinska tragedija se je pripetila v noči na 27. december 2015. Par je bil tedaj skupaj na koncertu v Rdeči dvorani, kjer sta se sprla in pobotala. Znova sta se sprla na poti domov. Njegova 33-letna partnerica Lidija je poskušala zbežati k mami, a jo je Romeo dohitel na zelenici velenjskega vrtca Najdihojca. Tam jo je večkrat udaril v glavo, nato pa zadavil z rokami, truplo naložil v avtomobilski prtljažnik, skočil domov napisat opravičilo na facebook in mrtvo Lidijo pripeljal v tamkajšnji zdravstveni dom.

Tragedija koroških dečkov

Morda najbolj tragičen del zgodbe pa je usoda koroških dečkov, otrok, ki sta ostala brez mame in očeta. Center za socialno delo Velenje je dečka, stara tri in pet let, takoj po družinski tragediji dodelil staršema umorjene 33-letne Lidije v kraj pri Slovenj Gradcu, kjer sta bivala zadnje tri mesece. Toda potem se je zapletlo. Center za socialno delo je namreč sklenil otroka odvzeti babici in dedku, saj naj bi bila pri 56 in 60 letih prestara. Otroka so socialni delavci prišli iskat v vrtec in ju dodelili neznani rejniški družini. Babica dečkov Marija Otorepec je pravico poskušala poiskati na sodišču, vendar je celjsko državno tožilstvo odstopilo od pregona socialnih delavcev in vzgojiteljic, ki so sodelovali v primeru koroških dečkov. Babičin odvetnik Velimir Cugmas pa je vložil subsidiarni obtožni akt proti vpletenim pri odvzemu otrok, kar pomeni, da kot pooblaščenec babice Marije Otorepec sam nadaljuje kazenski pregon.