Evropska prepoznavnost

Adventni koledar krasi slovenski kriminalec

G.G.
20. 12. 2016, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na evropskem adventnem koledarju iskanih oseb je danes na vrsti slovenski državljan. To čast so izkazali 40-letnemu Danijelu Borojeviču, ki ga iščejo zaradi ropa.

Europol
Velika čast za Danijela Borojeviča.

Naš junak je leta 29. maja 2002 oropal poslovalnico Krekove banke v Celju. Skupaj s pomagačema so ukradli okoli 130.000 evrov. Borojević je bančno uslužbenko z grožnjami prisilil, da vstopi v sef in mu napolni vrečo z denarjem. Roparji so nato zbežali skozi stranska vrata. Borojevič je še vedno na prostosti, njegova pajdaša pa so že prijeli in obsodili.

Med slovenskimi državljani je na seznamu najbolj iskanih ubežnikov še 29-letni Dalibor Pejić, ki ga iščejo zaradi pečanja z drogami.

Pri Europolu pravijo, da so od januarja, ko so vzpostavili spletno mesto, na katerem objavljajo profile zločincev, aretirali 24 najbolj iskanih kriminalcev, pri čemer je bilo devet aretacij izvedenih neposredno na podlagi informacij, ki so jih posredovali posamezniki. V decembru pa so se odločili, da v obliki adventnega koledarja izpostavijo po enega ubežnika iz držav v EU.

Na evropskem seznamu najbolj iskanih ubežnikov (www.eumostwanted.eu) je sicer več kot 60 kriminalcev – morilcev, ugrabiteljev, teroristov, preprodajalcev mamil in drugih. Vsi so obsojeni ali osumljeni težkih kaznivih dejanj, s katerimi so spremenili življenja svojih žrtev in so na begu pred odgovornostjo in kaznijo.