Provokacija

Po atentatu še streljanje pred ameriškim veleposlaništvom

G.G./STA
20. 12. 2016, 09.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Morilec ruskega veleposlanika v Turčiji Andreja Karlova je bil 22-letni turški policist Mevlut Mert Aydintas.

Profimedia
22-letni Mevlut Mert Aydintas je omenjal maščevanje zaradi dogodkov v Siriji.

Aydintas je bil pripadnik posebnih policijskih enot za izgrede. V tej enoti naj bi bil zaposlen zadnji dve leti in pol. Zaenkrat pa še ni znano, ali je pripadal še kakšni drugi politični skupini.

Turški časnik Hurriyet in drugi lokalni mediji so poročali, da 22-letni policist v času napadu ni bil v službi in da je morda svojo službeno izkaznico uporabil za vstop v galerijo.

Napadalec je med veleposlanikovim govorom najprej ustrelil v zrak, nato pa je pištolo uperil še v Karlova. Nato je pištolo usmeril še proti drugim obiskovalcem. Zavpil je "Alah je velik" ter v arabščini prisegel zvestobo džihadu. "Ne pozabite Sirije, ne pozabite Alepa. Vsi, ki sodelujejo v tej tiraniji bodo odgovarjali," je nato še dodal v turškem jeziku. Po navedbah novinarja Hurriyeta Hasima Kilica je govoril tudi o maščevanju.

Aretacije sorodnikov

Turška policija je medtem prijela in na zaslišanje odvedla atentatorjevo mati, očeta sestro, dva sorodnika in njegovega sostanovalca.

Nekaj ur po umoru ruskega veleposlanika, nekaj pred 4. uro zjutraj, je do streljanja prišlo tudi pred ameriškim veleposlaništvom v Ankari. Nihče ni bil poškodovan, strelca pa so prijeli.

Putin in Erdogan se strinjata

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je ruskega predsednika Vladimirja Putina po telefonu seznanil s podrobnostmi napada. Erdogan je dejal, da gre za dejanje provokacije, s katerim želijo »teroristi« škoditi odnosom med Rusijo in Turčijo. Putin se je strinjal z Erdoganovo razlago in dodal, da so poskušali z atentatom ustaviti »mirovni proces« v Siriji.