Družinska tragedija

Hiša smrti: preden je umorila otroke in svojce, je lagala v šoli

T.L.
2. 12. 2016, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Preiskovalci skušajo ugotoviti, kaj se je dogajalo z Martino nekaj dni preden je sprejela odločitev, da bo sodila svojim trem otrokom, mami, bratu in psu.

Reuters
Hiša smrti.

V majhnem avstrijskem mestu Schildberg in Böheimkirchen v Avstriji še odmeva velika tragedija, v kateri je mama Martina R. (35) sodila svoji mami Matildi (59), ki je imela raka, bratu Petru (40), ki je z njima živel in svoje tri otroke Michelle (7), Fabiana (9) in Sebastiana (10). 

Avstrijski mediji poročajo, da je mama družinske člane ubila medtem ko so spali v svojih posteljah. Prizanesla ni niti družinskemu psu, saj so našli mrtvega tudi psa pasme nemška doga. Preiskovalci ocenjujejo, da je nato sodila še sebi. 

Prepričani so tudi, da je Martina člane družine in sebe - trupla so našli v četrtek - ubila že pred nekaj dnevi, saj otrok tri dni ni bilo v šolo in tudi sosed več dni ni videl, da bi kdo od družinskih članov zapustil hišo. Zato je poklical policijo, ki je v hiši naletela na pravi masaker. 

O motivih za umore in samomor policija še ugiba, jasnih sledi nima. Je pa bila Martina zadržana, svojim otrokom je tudi prepovedovala stik z drugimi ljudmi - vključno z otroki. Zato jih je pogosto spremljala na šolski avtobus in na poti iz šole.

Reuters
Hiša smrti.

Sosedje so še v šoku. Iz hiše niso nikoli slišali kričanja ali prepirov. Eden do razlogov za tragedijo bi lahko bil povezan z denarnimi težavami družine, ki se je zadolžila, da je lahko obnovila hišo. Domnevno naj bi Martina imela tudi duševne težave. 

Bila je mati samohranilka, oče otrok, s katerim sta se ločila po rojstvu najmlajšega, živi na Dunaju. Več let je menda živela z neko žensko, ki pa se ni preselila skupaj z družino iz Kirchstettena. Martina ni imela avtomobila in jo je v službo vozil brat. 

Odkod ji pištola, s katero je sodila mami, bratu in otrokom, preiskovalci še ne vedo. Vedo pa, da je orožje pridobila po zakoniti poti. Martino so nazadnje videli 21. novembra. Pred tem se je pojavila v šoli in otrokom opravičila nekajdnevni izostanek. V šoli je dejala, da je njihova babica (torej, njena mama) umrla. V resnici se je njena mama nekaj dni prej vrnila iz bolnišnice in je potrebovala primerno nego. "To je morda naredila, da nihče ne bi posumil, če otrok nekaj dni ne bo v šolo. To bi dokazovalo, da je umor načrtovala," pravijo preiskovalci.