Rop zlatarne

Obsojen ropar, ki ga je v centru Ljubljane zasačil policist

G.G./STA
12. 10. 2016, 10.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zaključeno je sojenje v primeru majskega ropa Zlatarne Celje. 39-letni ropar Vladimir Nilović je bil obsojen na tri leta zapora., njegov pajdaš, 27-letni Djordje Vostinić pa se je s tožilstvom pogodil za zaporno kazen dveh let. Roparja je pomagal ujeti policist, ki sta se mu moška z lasuljama in sončnimi očali zdela sumljiva.

Google Maps
Roparja na begu je opazil policist.

Policist policijske postaje Moste Goran Spasić ni bil v službi in se je s hčerko sprehajal po Nazorjevi ulici, ko "sta z moje desne iz smeri Modne hiše prišla dva moška, na glavi sta imela lasulji in sončna očala", je po pisanju Dela pojasnil v pričanju pred sodiščem. Nato je opazil še zlatarno in hitro poklical na številko 113. "Moška sta si nadela rokavice in vstopila v zlatarno, medtem pa se je že javil dispečer, ki sem mu povedal, da se pred mano odvija rop," je policist povzel pred sodiščem.

Roparja, oba državljana Srbije, sta nato odšla mimo Modne hiše. Policist Spasić je takrat hčerko zaupal v varstvo eni od prodajalk ter po Nazorjevi odhitel proti Slovenski cesti. Tam je spet opazil roparja, kar sicer ni bilo pretežko, saj še kar nista snela lasulj in očal. Sledil jima je in svoje kolege ves čas usmerjal proti njima. Ko so bili policisti blizu, jim je še naročil, naj ugasnejo sireno, saj sta roparja ob tem zvoku še nekoliko pospešila korak. Vse pa se je končalo na Puharjevi ulici, ko so se v civilnem avtomobilu pripeljali štirje kriminalisti in roparja prijeli, sam pa je potrdil, da sta roparja prava.

Ropal je tudi v Nemčiji

Zagovornica Klavdija Perger je po navedbah Dela v končni besedi skušala prepričati sodišče, da ni dokazano, da je Nilović prodajalki grozil, ob tem pa je poudarila, da nista bila uporabljena ne sila in ne orožje. Dodala je še, da je predlog tožilke Nikolaje Hožič, ki je seveda predlagala višjo kazen kot ob priznanju krivde, in sicer tri leta zapora, previsok in nesorazmeren s težo kaznivega dejanja, tudi glede na "le enkratno predkaznovanost" obtoženega. V Srbiji je namreč sedel tri leta in pol zaradi podobnega kaznivega dejanja.

A sodnica je v celoti sledila tožilstvu in Niloviću izrekla tri leta zapora. Sodišče je Niloviću podaljšalo pripor zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti. Napovedal je sicer pritožbo na sodbo, a sojenje za podobno kaznivo dejanje ga čaka tudi v Nemčiji, v Hamburgu so namreč zanj izdali evropski priporni nalog, še poroča Delo.