Netočni zapisi

Brutalna ugrabitev dekleta v Polju? Policija pojasnjuje!

G.G.
22. 9. 2016, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na facebooku se je včeraj pojavil zapis o domnevni ugrabitvi otroka v ljubljanskem naselju Polje. Če bi vsebina držala, bi šlo za brutalen primer ugrabitve. A policija pojasnjuje, da zapis ne odraža dejanskega poteka dogodkov.

Thinkstock
Policija preveri vse informacije, dogodke, v katere so udeleženi otroci. (fotografija je simbolična).
Na ljubljanski policijski upravi še izpostavljajo, da takšno širjenje informacij in komentiranje dogodkov, ki niso preverjeni, med ljudmi povzročajo nepotrebno paniko in strah.

Dramatičen zapis je govoril o poskusu ugrabitve na Rjavi cesti v ljubljanskem Polju. "Punčko staro deset let so v Polju v parku na Rjavi cesti hoteli z belim kombijem znamke mercedes ukrasti. In sicer dva moška, oblečena v črno z maskami na glavi," je bilo zapisano na priljubljenem družabnem omrežju.

O domnevni ugrabitvi smo povprašali policijo. Predstavnica za stike z javnostmi na Policijski upravi Ljubljana Nataša Pučko nam je povedala, da so na dosedanjih ugotovitev potrdili, da »ne gre za kaznivo dejanje poskusa ugrabitve otroka«. Še več, po njenih besedah »ni prišlo niti do fizičnega kontakta«, oseba, ki je podala zapis na Facebook pa »ni bila niti priča dogodka«.

Na policiji sicer poudarjajo, da se na vsako obvestilo o dogodku, v katerem je bil udeležen otrok, nemudoma odzovejo. »Vsak primer je individualen in šele natančna preiskava primera (dogodka) policiste usmerja k ugotovitvam ali gre v posameznem primeru dejansko za kaznivo dejanje in za katero kaznivo dejanje gre. Cilj policijske preiskave je vedno zaščita žrtve, identifikacija storilca, njegova izsleditev in ukrepanje. Razumeti pa morate, da ne moremo razkrivati posameznih aktivnosti policije oziroma podrobnosti zbranih obvestil, saj gre tako za spoštovanje določil o varstvu osebnih podatkov, kar pa je še pomembneje, za zaščito interesov otrok, mladoletnikov in njihovega celostnega razvoja. In nenazadnje gre tudi za zaščito interesa preiskave in morebitnih nadaljnjih postopkov. V primerih, ko so v postopku udeleženi otroci, so ti postopki še toliko bolj zahtevni in terjajo specifičen pristop, kot smo že omenili s poudarkom na zaščiti koristi in pravic otrok,« so sporočili s policije.