Zaposlovanje v letu 2017

Perspektivno za tehnike, prodajalce in gostince

S.R.
22. 9. 2016, 10.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V prihodnjem letu bo največ prostih delovnih mest za poklice z nižjo ravnijo izobrazbe kot so vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, varilci, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalci, orodjarji, čistilci, strugarji, elektromehaniki, kuharji, natakarji in zidarji.

Profimedia
Najboljše obete za zaposlitev bodo v prihodnjem letu imeli tehnični poklici, prodajalci in gostinski kader.

V letu 2017 bodo delodajalci po podatkih zaposlitvene agencije Adecco iskali predvsem kadre s tehnično izobrazbo in specifičnimi znanji, veliko zanimanje naj bi bilo tudi za prodajne predstavnike, zlasti v izvozno naravnanih podjetjih.

Zaenkrat podjetja na poklicnem področju iščejo predvsem tehnične kadre, kot so CNC operaterji, finomehaniki, tehnologi, livarji, orodjarji, strojni inženirji, mehatroniki, ključavničarji, pa tudi gostinski kader (kuharji, natakarji).

Podatki iz ankete ZRSZ Napovednik zaposlovanja, ki je bila opravljena na reprezentativnem vzorcu delodajalcev, ki zaposlujejo 10 ali več delavcev, kažejo, da bo v tem letu največ prostih delovnih mest za poklice, za katere se praviloma zahteva nižja raven izobrazbe, kot so vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, varilci, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalci, orodjarji, čistilci, strugarji, elektromehaniki, kuharji, natakarji in zidarji.

Na drugi strani so v primeru poklicev s praviloma višjo ravnjo izobrazbe zelo iskani komercialni zastopniki za prodajo, vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev predšolskih otrok, strokovnjaki za zdravstveno nego, inženirji strojništva ter strokovni sodelavci za zdravstveno nego. 

Delež mladih med zaposlenimi je bil po podatkih zavoda za zaposlovanje največji leta 2014, v zadnjih petih letih pa se je gibal nekje med 32 in 35 odstotki. 

Brezposelni, starejši od  55  let 

Kot je razvidno iz spodnje preglednice, se delež teh v obdobju 2012–2016 giblje med 17  in 23 odstotki, pri čemer je bil letos zabeležen najvišji delež v zadnjih petih letih (stanje iz avgusta 2016). Na ZRSZ so pomembno rast brezposelnosti pri osebah, starih 55 in več, zabeležili v poklicnih skupinah poklici za storitve, prodajalci, poklici za preprosta dela in uradniki.