SPODNJE HOČE

Po davljenju je pobegnila

Gabrijel Toplak
7. 8. 2016, 20.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po več letih trpinčenja je 47-letna Suzana doživela nov šok. Zunajzakonski partner jo je prebudil, prisilil, da je pokleknila, ji dvignil majico ter jo onesposobil s paralizatorjem in začel daviti. Pobeglega storilca so policisti izsledili v gostinskem lokalu.

Gabrijel Toplak
Policisti, ki so po telefonskem klicu odhiteli v Spodnje Hoče, storilca v hiši niso več našli.

Nedavno torkovo jutro bo družina Damiš iz Spodnjih Hoč zagotovo želela čim prej pozabiti. Kot je včeraj povedala Radmila Damiš, predvsem zato, ker se je v njeni hiši po več letih nasilja skoraj zgodil umor.

Na sredo sobe je postavil tudi plinsko jeklenko.

»V torek, 2. avgusta, ob 6.55 je 57-letni moški v Spodnjih Hočah poskusil umoriti svojo 47-letno zunajzakonsko partnerico. Življenje ji je poskusil vzeti z davljenjem v postelji, ko je spala. Uspelo se ji je ubraniti in pobegniti. S kraja je pobegnil tudi on, vendar so ga policisti PP Rače dopoldne prijeli in pridržali. V četrtek so ga mariborski kriminalisti privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru. Ta je zoper njega odredil sodno pridržanje, preiskovalni sodnik pa mu je tega dne ob 18. uri po zaslišanju odredil pripor,« je sporočil Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor.

Gabrijel Toplak
Kavč, na katerem je spala Suzana, preden je do nje pristopil Radovan in jo začel mučiti.

S paralizatorjem jo je onesposobil, potem davil

Radmila Damiš, Suzanina mama: Že nekaj časa je na skrivaj spal v naših kletnih prostorih, saj smo tam našli vzglavnik in odejo.

Radmila Damiš je včeraj pred njuno hišo dejala: »S storilcem Radovanom Stošičem, s katerim ima tudi otroka, je hči Suzana živela 12 let. Zdaj ima novega partnerja in to mu je poskušala povedati, vendar tega ni želel sprejeti. V nedeljo se je Suzana po dveh tednih vrnila z dopusta. Mene ni bilo doma. Povedala mi je, da jo je Radovan zjutraj najprej vrgel iz postelje, da je pred njih pokleknila. Klečeči je rekel, naj se poslovi od življenja. Dvignil ji je majico in uporabil paralizator, da jo je za trenutek onesposobil, potem pa začel daviti. Že prej je iz kuhinje prinesel plinsko jeklenko in jo postavil na sredo njene sobe. Kot vse kaže, je imel namen, da razstreli hišo. Očitno ni pričakoval, da ji bo uspelo pobegniti iz hiše.«

Gabrijel Toplak
Iz kuhinje je storilec prinesel plinsko jeklenko; domači sklepajo, da je želel razstreliti hišo.

Filmski pobeg skozi okno in čez ograjo

Suzanin beg precej spominja na ameriške filme. Nekako ji je uspelo odpreti okno in brcniti v balkonsko ograjo, da jo je zlomila. Ko je skočila na tla, je stekla čez cesto do gasilskega doma. »V gostinskem lokalu dela sestrična mojega moža in poklicali so policijo,« pripoveduje Radmila Damiš. Radovan je veliko delal v tujini (po poklicu je varilec in ključavničar), zato ga po besedah Radmile njena hčerka v hiši ni pričakovala. »V nedeljo ponoči, tako nama je rekel, se je odpravil spet v tujino. Slišali smo, kako je vžgal avto in se odpeljal. Očitno se je potikal v bližini. Zdaj smo ugotovili, da je že nekaj časa na skrivaj spal v naših kletnih prostorih, saj smo tam našli vzglavnik in odejo. Najverjetneje je čakal hčerko, da se vrne z dopusta,« pojasnjuje Damiševa, ki v hiši skupaj s hčerko živi od leta 2007.

Gabrijel Toplak
Radovanovo sliko z njunim otrokom ima Suzana še vedno obešeno na steni v njeni sobi.

Po poskusu uboja odšel na kavo

V torek zjutraj so k Damiševim takoj prispeli policija, reševalci in gasilci. »Kje se je zadrževal po begu, ne vem. Okoli 11. ure ga je poklical sin (tudi Suzanin otrok, op. p.) na njegov mobilni telefon in ga vprašal: 'Ati, kaj delaš?' Odgovoril mu je, da pije kavico v gostilni. Do njega pa ne more, saj je naredil nekaj groznega,« se spominja Suzanina mama, ki domneva, da ga je policija najverjetneje izsledila prek telefonskega klica.

Gabrijel Toplak
Radmila Damiš se spominja, da bi lahko hčerko izgubila že pred petimi leti, ko jo je že davil.

Radovan naj bi, tako Radmila, nasilje nad hčerko izvajal že pred petimi leti. »Davil jo je, njene krike pa je slišala njena hčerka in jo rešila. Drugače bi jo lahko že takrat izgubila,« v solzah pove Radmila Damiš in nadaljuje, da hčerka Radovana ni upala zapustiti, saj jo je kar naprej ustrahoval. »Pod prisilo, če bo treba, boš živela z mano. Tudi otroka bova imela, ji je kar naprej ponavljal,« se spominja in dodaja, da ji je v zadnjih letih zadal veliko telesnih poškodb, vendar zdravniške pomoči ni želela poiskati, saj se ga je bala. »Tožbe zoper njega ni vložila. Kolikor vem, je enkrat dobil 620 evrov kazni,« sklene Damiševa.