Združba iz Kampanje

Goljufali briške vinarje

Polona Krušec
7. 8. 2016, 20.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Dve leti so se tudi vinarji s slovenske strani Brd zapletali v sumljive kupčije z vinom, v katerih so jih nepridipravi oškodovali za več 10.000 evrov. Italijanska policija je z lumpi, ki so jih pretentali, že opravila.

STA
Sleparji iz Kampanje so stik z vinarji vzpostavili prek elektronske pošte. Naročali so večje količine ustekleničenega vina, v vrednosti nekaj 1000 evrov.

Združba goljufov iz Kampanje, italijanske dežele na območju Neaplja, je v zadnjih dveh letih nezakonito delovala na območju Furlanije - Julijske krajine in Goriških brd, kjer je od lokalnih vinarjev odkupovala večje količine vina, ki jih je plačevala s čeki.

Sleparska kupčija

Goljufi iz sosednje Italije so operirali kar s 322 ukradenimi čeki. Njihove žrtve so bili lokalni pridelovalci vina.

Te so sleparji pridobili protipravno z ropom posebnega vozila za prevoz denarja in drugih vrednejših predmetov. Ko so kmetje, ki niso niti slutili, da bi bila lahko v ozadju tako velika sleparija, hoteli unovčiti čeke za prodano vino, se je izkazalo, da so brez kritja in da denarja ne bodo več videli, pa tudi vina najbrž ne.

Člani kriminalne združbe so do stikov z vinarji večinoma prihajali prek elektronske pošte. Naročevali so večje količine vina v buteljkah. Večinoma je šlo za naročila, ki so bila vredna več 1000 evrov. Vinarji, zadovoljni, da je prišlo do velikega posla, so pošiljko pripravili in počakali Italijane, da jo pridejo prevzet in plačat kupnino s čekom.

Youtube
Čeki, ki so predstavljali plačilo za vino, so bili ukradeni iz posebnega vozila za prevoz denarja. Ko so jih vinarji želeli unovčiti, so ugotovili, da nimajo kritja.

Zavedli tudi Brice

Oškodovano je bilo tudi večje vinarsko podjetje iz Goriških brd, ki je nato policijo seznanilo s tem, da je italijanskemu kupcu prodalo vino v vrednosti 6000 evrov. Ček, ki ga je prejelo za plačilo in ga je hotelo unovčiti, pa ni imel kritja. Na tak način se je mreža sleparjev iz Italije poigrala še z nekaj drugimi briškimi vinarji.

Na prste je nepridipravom finančna straža stopila v času ene od predaj vina. Šlo je za pošiljko buteljk briškega vina, vrednega kar 10.000 evrov. Italijani so vinarju iz Brd predali ček, nato pa se je na prizorišču izmenjave pojavila finančna straža, ki je zasegla vino in opravila z goljufi.

Nadaljnja preiskava je pokazala, da je bila razbita goljufiva združba, ki se je zadnji dve leti ukvarjala s takimi posli po več vinorodnih okoliših na severu Italije in na območju Brd, tako na slovenski kot na italijanski strani. Ovadenih je 13 ljudi.

Ovadili več ljudi

V tem času so operirali z več kot 300 ukradenimi čeki. V hišnih preiskavah so našli tudi menice in več drugih dokumentov, ki so potrdili, da omenjeno združbo bremeni več kaznivih dejanj – hudodelno združevanje, goljufije in pranja denarja.