Črna kronika

Do smrti zbil motorista, sedel bo šest let in pol

mr
16. 10. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V začetku leta so okrožni sodniki 30-letnega Sava Mikića za povzročitev smrtne prometne nesreče iz malomarnosti obsodili na sedem let zapora, višji sodniki pa so mu jo te dni znižali za pol leta.

Arhiv Svet24

Osemnajstega junija 2011 okoli pol osme ure zjutraj se je 27-letni kontrolor letenja Domen Novak z gilero runnerjem odpravil v službo, a tja nikoli ni prišel, saj ga je pri Bavarcu v Ljubljani, na križišču Tivolske, Slovenske in Dunajske ceste, z beemvejem X5 zbil Mikić.

Novak je hudo poškodovan končal v kliničnem centru, kjer je po petih dneh izgubil bitko za življenje, Mikić pa se je moral pred ljubljanskim okrožnim sodiščem zagovarjati zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. Marca je bil obsojen na sedem let zapora, te dni pa so koprski višji sodniki »potegnili« z njegovim odvetnikom, in ne s tožilstvom, ki je zanj zahtevalo osem let zapora, in mu prisojeno kazen sedem let zapora znižali za pol leta, plačati pa mora tudi stroške postopka. Sodba je s tem postala pravnomočna.

Vozil je predrzno, ne pa malomarno

Mikić je imel sicer precej sreče, saj bi ga tožilci morali preganjati zaradi predrzne vožnje v cestnem prometu, za kar je zagrožena kazen do 12 let zapora, za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti pa je predvidena kazen »le« do osem let zapora. To je namreč pokazal strokovni nadzor nad tožilko, ki je vložila obtožbo, odrejen pa je bil na pobudo pokojnikovih svojcev.

Za trikrat prekoračil dovoljeno hitrost

Obdolženi se je sicer zagovarjal, da ni zapeljal skozi rdečo in da je motorist vozil po notranjem pasu, pogled nanj pa mu je zakrival kombi, ki je prav tako zavijal levo proti železniški postaji. Po besedah prič pa je že nekaj sto metrov pred nesrečo vozil zelo predrzno in napadalno, menjaval je vozne pasove in hitro speljeval iz križišča, v središču mesta, polnem pešcev, je po izračunih izvedencev cestnoprometne stroke vozil kar 140 kilometrov na uro namesto dovoljenih 50 kilometrov na uro, nato pa zapeljal v križišče, ko je na semaforju že dve sekundi gorela rdeča luč, in usodno trčil v Novaka.