Slovenija

Za vroči seks poskrbi tretji partner

tr
16. 10. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Četrt stoletja mineva, odkar je prestolnica na Gornjem trgu obogatena s trgovinico, ki že od daleč s sedmimi rdečimi srčki jasno sporoča, da ni vsakdanja. Govora je o prvi erotični trgovini v nekdanji Jugoslaviji. Z njo je lastnica Nada Krivokapić Črešnik razbijala tabuje o spolnosti in še jih bo.

m24

Nada Krivokapić Črešnik s ponosom pove, da je diplomirala iz seksologije in da je pogrela prej še kako hladno spalnico. Zato ji ne rečejo zaman gurujka seksologije. Ko je leta 1990 stopala na samostojno pot podjetnice, še ni natančno vedela, s čim bi se ukvarjala (predtem je bila zaposlena kot komercialistka in organizatorka v podjetju, ki je izdajalo modno revijo Paralele).

M24

Sprva se je poigravala z idejo, da bi imela umetniško galerijo in prodajala slike, nato pa se je zgodilo »usodno« praznovanje rojstnega dne. Kot pravi sogovornica, je praznovala »30 let in plus« ter z družbo igrala seks poker. Ob tem so jo prijatelji predlagali, naj odpre erotično trgovino. Rečeno, storjeno.

M 24

Sogovornica se spominja, da je Črt Kanoni po radiu napovedal, da se odpira prvi seks shop v Jugoslaviji. »Izviram iz konservativne družine v Slovenj Gradcu. Bilo nas je šest sester in vsako nedeljo smo hodili k maši in doma molili, zato sem skoraj omedlela, ko je bila novica objavljena na radiu in jo je slišala moja mama. Takrat so bili drugače zlati časi prodaje. Trgovina je bila nabita do zadnjega kotička, kupci so se komaj premikali.«

m24

Z RADOVEDNOSTJO DO ZNANJA

Ker je bila novinka na tem področju, je marsikdaj zardevala. Spominja se, da je drugi dan po odprtju prišel moški in spraševal po erekcijskem obročku, ona pa še ni vedela, kaj je to. »Takrat še ni bilo strica Googla, da bi tam poiskal želeno informacijo. Bila sem radovedna in sem šla raziskovat. Ena izmed rešitev je bila knjižnica, torej brskanje po knjigah, in seveda pogovori s strankami.« Pri prodaji erotičnih pripomočkov je pripomoglo tudi to, da je občasno kakšno igračko preizkusila na lastni koži sama ali s partnerjem. Kot pravi Krivokapić Črešnikova, gre tudi njemu zasluga, da je potem stranki iz prve roke lahko profesionalno svetovala.

m24

VIBRATORJI ŠLI ZA MED

Na vprašanje, iz kašnih razlogov si stranke omislijo spolne pripomočke, odgovarja, da so jih med letoma 1990 in 2010 kupovali za darila. Vibratorji so šli za med za osmi marec ali rojstne dneve, rdeče perilo pa ni smelo manjkati za božič in novo leto. Zdaj ni več kupovanja za posebne priložnosti, temveč je razlog nakupa spolnih pripomočkov popestritev v spalnici. Po njenih besedah glede spola ni kakšne bistvene razlike. V enaki meri jo obiskujejo moški in ženske, sami ali v parih, tako heteroseksualci kot homoseksualci. Si pa sogovornica želi, da bi k njej prihajalo več mladih, ki bi potem varno vstopali v spolnost, torej zaščiteni in ne da bi se prej opijali do onemoglosti.

NEPOZABNE ANEKDOTE

V teh letih se je pripetila marsikatera anekdota. Nekega dne je skozi vrata trgovine vstopil starejši moški in si omislil nakup umetne vagine. Že čez približno pol ure se je vrnil in se pritožil, da je preozka. Lastnica trgovine mu je odvrnila, da jo mora doma preizkusiti. »Sem jo že v sosednjem lokalu,« se je glasil možakarjev odgovor. Med nepozabne anekdote spada tudi obisk ženske, oblečeno v samo črnino. Krivokapić Črešnikova se spominja, da ji je stranka zaupala, da je dan prej pokopala moža. »Veste, moj Janez že več let ni bil dejaven v postelji,« je rekla in jo nato sramežljivo vprašala: »Ali imate črn vibrator«?

Pred kratkim je trgovino obiskala gospodična, ki je bila pod plaščem gola, možakar pa je pritiskal na sprožilec in jo fotografiral sredi trgovine. Na vprašanje lastnice trgovine, le kaj počneta, sta odvrnila, da sta izgubila stavo s prijatelji in zdaj služita »kazen«. V enem primeru je na njena vrata potrkal moški in se pred njo razgalil ter bahavo vprašal, ali prodaja kondom največje velikosti. Dogodek, ki se je vtisnil v spomin sogovornici, je tudi ta, ko je moški brez kančka sramu želel lutko postriči.

SVETOVANJE NA PODLAGI IZKUŠENJ

Toda takih nenavadnih pripetljajev bo vse manj, saj se Nada Krivokapić Črešnik podaja v nove vode, in sicer bo svetovala strankam, ki jih pestijo težave v spolnosti. Vendar poudarja, da kljub temu erotične trgovine ne bo zaprla, ampak bo še vedno ponujala izbrane in kvalitetne seksualne pripomočke. Kot pravi, bo na voljo butična prodaja seksualnih pripomočkov, manj kvalitetni pa bodo pristali na smetišču zgodovine.

Erotična svetovalnica bo temeljila, kot rečeno, na odpravljanju težav v spolnosti, partnerskih odnosih, svetovanju glede zdravega načina življenja in prehranjevanja ter razbijanju tabujev. Za ta korak se je odločila, ker vse več ljudi k njej prihaja po nasvete glede odpravljanja težav v spolnosti in ker ni več v ospredju popestritev spolnosti s pomočjo spolnih igračk. »Občutek, da lahko nekomu pomagaš v spolnosti, mi predstavlja neizmerno veselje.« Za svetovanje so zaželene predhodne najave, ura svetovanje pa bo brezplačna. S tem da bo stranka domov odšla s kupljenim pripomočkom, ki ji bo poskušal odpraviti težavo. In s kakšnimi težavami se spopadamo Slovenci? Sogovornica ugotavlja, da precej žensk pesti nesproščenost pri spolnih odnosih, suha nožnica, uhajanje urina, ohlapnost vagine. Marsikatera prizna, da že več let ni doživela orgazma, celo deset let ne. Močnejši spol pa medtem toži nad prezgodnjim izlivom in erektilnimi motnjami.

KRALJICA IN KRALJ

Slovenci se po njenem mnenju premalo prepuščamo posteljnim užitkom. »Po treh letih zveze se ženske ne uredijo več za svojega izbranca. Doma se oblečejo v stare trenirke in zvečer v razvlečeno pižamo ter se izgovarjajo, da jih boli glava. Zaradi takega obnašanja moškemu vse 'dol pade'. Posledično je moški spolno nepotešen in je le vprašanje časa, kdaj bo skočil čez plot.« Krivokapić Črešnikova še dodaja, da bi se morale ženske počutiti kot kraljice in partnerja obravnavati kot kralja in ga postreči tudi kot kralja.

Vendar za hlad v spalnici ni vedno kriva le ženska. »Velikokrat je problem, da moški več ne spoštuje boljše polovice, ki mu pere, lika, rodi otroka. Po napornem dnevu skoči z njo v posteljo, poteši potrebo, pri tem pa pozabi na potrebe partnerice. Zato ne preseneča, da ona odklanja spolnost in ostaja spolno nepotešena. Par bi moral vsak dan doživljati orgazem, bodisi s seksom ali masturbacijo.«

Sogovornica se še pohvali, da nezadovoljeno žensko prepozna že od daleč, enako velja za moškega. Zato toplo priporoča parom, naj obudijo spolnost in naj bo ta taka, kot je bila na začetku zveze, polna iskric v očeh in ščemenja med nogami. Za kar se morata potruditi oba. Po njenih besedah se bo strast v spalnico povrnila denimo z uporabo stimulatorja, ki stimulira klitoris ali G-točko pri ženskah in G točko pri moških. Odlično predigro predstavlja tudi striptiz. Da bo noč res nepozabna, ženkam svetuje, naj moškemu masirajo prostato, ne da bi se pri tem dotaknile penisa. Učinek bo neverjeten: orgazem pri njenem izbrancu. »Ženskam nadvse priporočam še keglove vaje. Slednje bi morale delate vse ženske, še posebej tiste, ki so večkrat rodile. S tovrstnimi vajami preprečujemo inkontinenco.« Sogovornica še izpostavi, da mnoge predstavnice ženskega spola ne vedo, da morajo pri spolnemu odnosu stiskati mišico medeničnega dna. Spolni pripomoček je tretji partner v spalnici. Da bomo hodili po svetu spolno potešeni, Nada Krivokapić Črešnik med obveznimi pripomočki v predalu nočne omarice našteje masažno olje, kvalitetni stimulator in kos erotičnega perila. Po njenih besedah je uspeh zagotovljen.