Črna kronika

Na premieri Razuzdanke je moril 59-letni potepuh

STA/G.G.
24. 7. 2015, 18.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Policija v Lafayettu v ameriški zvezni državi Louisiani je četrtkovega strelca na premieri filma Razuzdanka (Trainwreck) identificirala kot 59-letnega Johna Russella Houserja, ki je v mesto prišel v začetku meseca in je stanoval v cenenem motelu 6. Motiva za napad, v katerem sta umrli dve ženski, policija še ne pozna.

Twitter

Houser je v četrtek zvečer najprej 20 minut gledal film, nato pa potegnil pištolo in začel streljati po ljudeh v dvorani. Iz pištole je izstrelil 13 nabojev in ubil dve ženski ter ranil še sedem oseb.

Policija pravi, da je nameraval po napadu pobegniti, ker je zamenjal tablice na svojem avtomobilu pred kinodvorano. Preiskava njegove motelske sobe je odkrila številne krinke, lasulje, očala in druge predmete za spremembo videza, čeprav je napad izvedel brez kakih dodatkov ali krink. Za pobeg ni imel časa, ker je policija posredovala zelo hitro in Houser se je raje odločil za samomor, kot pa za aretacijo.

Zločin razburja Američane, ker so minila le tri leta od podobnega pokola v kinodvorani Aurore v Koloradu, kjer je morilec na premieri filma o Batmanu pobil 12 ljudi. James Holmes se ni utegnil ustreliti in bo kmalu obsojen na smrt.

S Houserjevo smrtjo so se končale tudi težave za njegovo nekdanjo soprogo Kellie Maddox, ki je leta 2008 prosila za policijsko zaščito pred njim. Strelec naj bi trpel za raznimi duševnimi motnjami in je bil nasilen do okolice. Pred desetletjem je bil večkrat aretiran, med drugim zaradi požiga, vožnje v pijanem stanju in točenja alkohola mladoletnikom, ko je imel še bar v Georgiji. Njegov LinkedIn račun kaže, da se je v življenju ukvarjal z marsičem, na primer s prodajo majic in poskusi hitrega bogatenja, v 90. letih pa je bil tudi voditelj lokalne televizijske postaje.

Nazadnje je živel v Phenix Cityju v Alabami, sicer pa je bil po besedah policije v Lafayettu, potepuh, ki se je velikokrat selil in potoval po ZDA.