Črna kronika

Morilcu Marjete prodal smrtonosno orožje

robert.marin@svet24.si
22. 10. 2014, 18.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Krvav incident se je zgodil 23. maja v preddverju nekdanje zgradbe tovarne Induplati v Zgornjih Jaršah pri Domžalah, za posledicami strelnih ran pa je umrla 37-letna Marjeta Bervar iz Šmarce. Morilec Janez Žnidar, ki je žrtev poznal že od otroških let, je mater treh otrok presenetil v jutranjih urah pred pragom družinskega podjetja Elform, ki se ukvarja s prodajo igrač, nato pa s kraja zločina pobegnil v neznano.

PU Ljubljana

Aktivnosti za izsleditev storilca so policisti začeli takoj po prijavi dogodka. V bližnji in širši okolici kraja kaznivega dejanja je več deset pripadnikov posebne policijske enote pregledovalo gozdove, zapuščene objekte, težko dostopne kraje in drugo. Teren so pregledovali tudi s pomočjo helikopterja. Po štirih dneh iskanja so ga končno izsledili, prijeli pa so ga v okolici Domžal. Možakar je sicer brez stalnega prebivališča, menda je živel kar v avtu in gozdovih, največ pa se je gibal na relaciji Ljubljana–Kranj.

arhiv Svet24

Ko je bil Žnidar še na begu, je za oddajo Danes na Planet TV spregovorila njegova mama in pojasnila, da je za tragedijo bržkone kriva sinova neuslišana ljubezen do Marjete, s katero sta se razšla pred kakimi dvajsetimi leti. »Verjetno je imel to vseskozi v sebi in se je vleklo. Od takrat ni imel nobenega dekleta, pa tudi nobenega prijatelja več. Bil je samotar,« je med drugim dejala s solznimi očmi in dodala, da zadnji dve leti sploh nista bila v stiku. Za umor sicer Žnidarju grozi najmanj 15 let umora.

Facebook

Kriminalistična preiskava primera pa je razkrila, da ima zaradi pomoči pri umoru krvave roke še nekdo, in sicer 56-letni Franc Novak, ki naj bi Žnidarju priskrbel smrtonosno orožje in naboje. Tožilci Novaku očitajo pomoč pri umoru in nedovoljeno trgovino z orožjem, za kar mu prav tako grozi najmanj 15 let zapora. Včeraj je bil pred ljubljanskim okrožnim sodiščem zanj razpisan predobravnavni narok, ki daje obdolženim možnost, da se izjasnijo o očitkih in si ob priznanju krivde »pribarantajo« nekoliko milejšo kazen, a je bil tik pred zdajci preklican. Kdaj bo razpisan nov, ni znano.