Slovenija

DeSUS pri regresu upokojencev popustil za 21 milijonov

STA/J.P.
22. 10. 2014, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V DeSUS so po napornih pogajanjih popustili in soglašali, da se za regres upokojencev zagotovi dodatnih 19 milijonov evrov in ne 40 milijonov, kot je bilo predvideno s koalicijsko pogodbo, je na novinarski konferenci po seji vlade dejal prvak DeSUS Karl Erjavec. Današnja odločitev prispeva tudi k temu, da imamo še naprej stabilno vlado, je dodal.

Mediaspeed

Kot je pojasnil, se glede na položaj in finančni okvir, ki ga moramo doseči, zavedajo, da je bilo treba popuščati. Pričakujejo, da se bodo sredstva, ki so se jim odrekli, namenjala zlasti za mlade in nova delovna mesta in da bodo prispevala k gospodarski rasti. Zato so tudi popustili, saj lahko le nova delovna mesta prinesejo več prispevkov za pokojninsko blagajno, da bo ta bolj stabilna.

Pomembno sporočilo je po Erjavčevih besedah tudi, da bo za regres upokojencev vseeno nekaj dodatnih sredstev. Z njim pa bodo olajšali življenje upokojencev z najnižjimi pokojninami.

Sprejeti dogovor tako pomeni, da bodo regres v letu 2015 dobili vsi upokojenci, katerih pokojnine so nižje od 622 evrov. Del dodatnega denarja bo "šel dodatno za najnižje kategorije, da izboljšamo njihovo socialno sliko," je pojasnil Erjavec. Predvidevajo pa tudi, da bodo regresa deležni še nekateri, ki imajo pokojnino višjo od 622 evrov. Kot je dejal, pa v tem trenutku ne more povedati, kje bi bila meja.

Današnja odločitev prispeva tudi k temu, da imamo še naprej stabilno vlado.

Na vprašanje, ali je glede na današnji dogovor potrebno odpirati koalicijsko pogodbo, je Erjavec odgovoril, da se bodo v koaliciji o tem še pogovarjali. Sam sicer misli, da bi bilo prav, da se podpiše aneks, v katerem bi se zapisalo, da bo v letu 2015 za regres namesto dodatnih 40 milijonov evrov namenjenih dodatnih 19 milijonov. A se Erjavec hkrati tudi sprašuje, ali je takšen aneks treba tudi dejansko podpisati, "glede na to, da si zaupamo".

Kot je poudaril, današnja odločitev prispeva tudi k temu, da bo vlada še naprej stabilna in bo Slovenija imela stabilno politično situacijo.