Slovenija

Bulčeva po imenovanju za komisarko z ministrskega mesta

STA/J.P.
22. 10. 2014, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Violeta Bulc bo po imenovanju za evropsko komisarko odstopila z mesta ministrice brez resorja, pristojne za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Premier Miro Cerar bo DZ o njenem odstopu obvestil predvidoma v paketu z obvestilom o odstopu gospodarskega ministra. O slednjem mora DZ obvestiti do petka. Novih imen zaenkrat še ni.

Mediaspeed

Predsednik vlade mora v skladu s poslovnikom DZ o odstopu ministra pisno obvestiti predsednika DZ najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave ministra.

Jožef Petrovič je izjavo o odstopu z mesta gospodarskega ministra podal 17. oktobra, tako da mora premier Miro Cerar DZ o njegovem odstopu obvestiti do 24. oktobra. Kot so STA danes povedali v kabinetu predsednika vlade, bo DZ o Petrovičevem odstopu obveščen najpozneje v petek, predvidoma v paketu z odstopom Violete Bulc.

Evropski parlament je danes potrdil novo evropsko komisijo, v kateri bo mesto komisarke za promet zasedla Bulčeva.

O predlogu novih ministrskih kandidatov še ne morejo govoriti, ker še ni odločitve glede imen, so dodali v kabinetu.

Obvestilo o odstopu ministra se na dnevni red seje DZ uvrsti najpozneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Ministru funkcija preneha, ko se poslanci na seji DZ seznanijo z odstopom.

Evropski parlament je danes potrdil novo evropsko komisijo, v kateri bo mesto komisarke za promet zasedla Bulčeva.

Po zakonu o vladi predsednik vlade in ministri ne morejo hkrati opravljati funkcij v državnih organih, sodiščih, organih lokalnih skupnosti in drugih javnih funkcij niti opravljati drugih dejavnosti, ki po zakonu niso združljive s funkcijo člana vlade.