Televizija

EKSKLUZIVNO: Vklop na snemanju serije Mars!

T. B.
5. 10. 2017, 03.00
Deli članek:

V Budimpešti smo obiskali drugo sezono snemanja dokumentarno-igrane serije National Geographica Mars, ki bo po obsegu še enkrat večja od prve.

»Aha, Mars je potem v Budimpešti,« je sestra pokomentirala obisk snemanja druge sezone dokumentarno-igrane serije Mars, ki se na obrobju madžarske prestolnice končuje prav te dni. Televizija National Geographic, ki je z njo startala minulo leto, se je z Marsom spustila na neraziskan teren, saj se igranih projektov prej niso lotevali, pa tudi sicer ni ravno najti serij, ki na podoben način mešajo fikcijo in dokumentarizem. A Mars se je zgodil, da smo pristali na njem, pa na dan našega obiska ni bilo nobenega dvoma.

Če ne drugega, je na parkirišču blizu glavnega štaba Korda studiev, enega od največjih v Evropi, na to nakazovala velika zaplata rdeče obarvane zemlje, ki se je na eni strani končala s pokopališčem, na drugi pa z gromozanskim zelenim zaslonom, na katerem bo v postprodukciji zrasla Marsova površina. Tudi pri pesku ni bilo naključij. Bil je skoraj natanko tak kot tisti, ki ga je snemalna ekipa imela na voljo na, no, ne na Marsu, ampak v Maroku. Tam so namreč posneli prizore, v katerih je površina Marsa nastopala v pomembnejši vlogi in bi jo bilo tudi ob uporabi vizualnih učinkov težko ponazorili v studiu ali pred njim.

Več igralcev, večja scena

Da bo druga sezona serije veliko večja, ne priča samo zunanje prizorišče snemanja, ampak njen obseg pride do izraza predvsem v studiu. Studio s številko šest se je spremenil v Marsovo kolonijo. »Serija se je podvojila v velikosti. V prvi sezoni je bilo šest igralcev, v drugi sezoni jih bo med 15 in 20, tako da je moralo postati večje vse,« med sprehajanjem po studiu pojasnjuje Matthew Patnick, producent, ki skrbi za logistiko in porabo proračuna med snemanjem igranega dela serije, in dodaja, da ekipo sestavlja 150 do 180 ljudi, od lokalnih sil do strokovnjakov iz Amerike, Velike Britanije in Francije.

Celotno ekskluzivno reportažo najdete v novi številki revije Vklop!