Televizija

Mario na preverjeni poti

Jak Vrečar
20. 2. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Obstaja sploh še kaj v nedeljski oddaji Spet doma, ob čemer se človek ne bi vprašal: Zakaj pa SPET gledam tole?

Množične plesne točke smo že videli – še pri Auerju, med drugim –, nasmejanega Maria na vrhu stopnic – podobno smo videli na HTV, BBC in še kje – smo seveda tudi že videli, Heleno Blagne v vlogi operne pevke smo videli ravnokar. Spet. Obstaja sploh še kaj v nedeljski oddaji Spet doma, ob čemer se človek ne bi vprašal: "Zakaj pa SPET gledam tole?"

 

 

Najbrž je odgovor preprost, "ne", ampak mogoče vprašanje ni pravo. Po sezonski premieri, po kateri se je v številkah izkazalo, da Maria ob nedeljah zvečer še vedno gleda zadosti (ali največ, odvisno od metodologije štetja) gledalcev, in drugi izvedbi minulo nedeljo se najbrž nima smisla spraševati, zakaj spet gledamo nekaj, kar smo že videli bodisi pri Mariu bodisi v kaki drugi oddaji.

Smiselno se je vprašati, ali Mariu zvesta publika v nedeljo zvečer sploh hoče kaj drugega. In tudi tu je odgovor verjetno ne. Če se po dolgem premoru oddaja vrne zgolj kozmetično prenovljena in če je vsaj pri sceni včasih precej očitno, da denarja ni ravno v izobilju, pa jo ljudje kljub temu gledajo, potem je pač očitno, da je to format, ki ga velik del publike sprejema in s katerim je čisto zadovoljen.

Lahko izvemo še kaj o Heleni Blagne? Bo dobila kakega novega oboževalca, ko bo na plejbek zapela ne-vem-katero-po-vrsti-že operno arijo in se ob tem vedla, kot da je ravnokar nastopila kot častna gostja na podelitvi Nobelovih nagrad? Ne in še enkrat (ali pa morda spet?) ne.

Ampak če bo Mario v enačbo dodal sem ter tja tudi kakega manj zarjavelega gosta, kaj v slogu Mirana Stanovnika, se mu očitno tudi v novi sezoni ni treba bati takega bega gledalcev, da bi zazvonil zvonec za preplah. Kategorija nad 50 mu je zvesta do groba, mlajši pa bodo k njemu prihajali, kadar bosta imela Lado in Jurij slabši večer, in spet odhajali, ko bodo zagledali goste iz železnega repertoarja, s katerimi bo Mario sedel na zofo z besedami: "Poznava se že dolga leta, te česa še nisem vprašal?"

Nedelje na TVS so še naprej mirne. Pravzaprav, odkar je spet na sporedu Spet doma, so spet mirne. Tisti, ki si želijo mir, bodo pač spet mirni.

 

PLUS: Precej bolj sproščen Mario kot pred tednom dni
MINUS: Spet, spet, spet že videno