Televizija

Vsak dan kaj novega

Gregor Zalokar
12. 3. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Christina Applegate v seriji Samantha kdo?

Christina Applegate v seriji Samantha kdo? upodablja amnezično žrtev prometne nesreče, ki se odloči, da bo postala boljša oseba, kot je bila pred usodnim udarcem v glavo.

 

Samantha Newly, uspešna direktorica v nepremičninskem podjetju, doživi prometno nesrečo. Ko se po osmih dneh prebudi iz kome, ugotovi, da se ne spomni skoraj ničesar. Pred njo je naporna pot zbiranja spominov in ponovnega odkrivanja svoje identitete, ob tem spoznava, da je bila prava hudičevka, a se je odločena spremeniti. Pri tem ji vsak po svoje pomagajo prijateljici Andrea in Dena, svojeglava mama in nekdanji fant.

 

Zabavna zgodba o mladi karieristki, ki se po komi vrne v življenje z velikansko luknjo v spominu, je pri nas debitirala kmalu po tistem, ko jo je na emmyjih in zlatih globusih povozila konkurenčna serija 30 Rock. A glede na to, da se je v zadnji polovici leta Christina uspešno spopadla z rakom, si najbrž ne žene k srcu malenkosti, kot je ta, da ji je že drugo nominacijo za zlati globus zapored speljala Tina Fey. Obnovimo: gospodični so lani diagnosticirali raka na dojki, ker se je z njim spopadala že mama, pa je privolila, da ji odstranijo obe. Zdravljenje, ki se ga je lotila z veliko mero optimizma, je bilo uspešno, letos ji bodo prsi rekonstruirali. "Dobra plat tega je, da bom imela pri 90. letih še vedno čudovite joške, najlepše v domu za starostnike, in vse kolegice pri bridžu mi jih bodo zavidale," se je pošalila lani poleti, ko je s somišljeniki predstavila pobudo, s katero bodo dekletom in ženam omogočili medicinske preiskave in zdravljenje raka dojk.

 

Christina sodi med ustvarjalce, ki so se v soju medijskih žarometov znašli že v otroštvu. Prvi film je posnela pri desetih, kot dvanajstletnica upodobila mlado Grace Kelly, množice pa osvojila s filmom Ne povej mami, da je varuška mrtva in serijo Družina za umret. Tudi zadnja leta je bila zelo dejavna in uspešna na odrih, televiziji, pri filmu in celo v glasbenih vodah, a se je v prvi plan zares vrnila šele s serijo Samantha kdo?, ki jo kar razganja od znanih obrazov. A če smo se ob gledanju Umazanega seksi denarja spraševali, če niso ustvarjalci z zvezdniško zasedbo reševali povprečnega scenarija, pri Samanthi teh pomislekov za zdaj nimamo, saj sta prva in druga sezona (vsaj na začetku) zelo gledljivi in tudi gledani, zato komaj čakamo na nove epizode.

 

V Samanthi nastopa še cel kup dobrih televizijskih znancev. Samanthino najboljšo prijateljico Andreo igra Jennifer Esposito, ki nam je zlezla pod kožo kot koketna članica kabineta Stacey Paterno v Vseh županovih možeh, mladostno zaupnico Deno pa Melissa McCarthy, ki smo jo do pred kratkim gledali kot dobrodušno Sookie v romantični seriji Midve z mamo. Jean Smart, ki je za vlogo mame Regine prejela emmyja, poznamo kot Martho Logan iz 24. Temnopoltega vratarja Franka imajo v spominu predvsem ljubitelji znanstvene fantastike, saj je kot Tuvok nastopal v Zvezdnih stezah: Voyager. Najbolj znan pa je Barry Watson, Matt iz Sedmih nebes, ki je kariero malce manj uspešno nadaljeval kot glavni protagonist ukinjene nanizanke Kaj je z Brianom?