Televizija

Jordan na kraju zločina

Veronika Čenčur
15. 4. 2009, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na TV3 lahko med tednom spremljamo nekoliko starejšo kriminalistično serijo Nepremagljiva Jordan.

Na TV3 lahko med tednom spremljate nekoliko starejšo kriminalistično serijo Nepremagljiva Jordan o odločni medicinski izvedenki, ki rešuje zločine. V naslovni vlogi nastopa Jill Hennessy.

 

Prvi trenutek se je zdelo, da serija Nepremagljiva Jordan ni rojena pod srečno zvezdo, saj se je izbrani datum za predvajanje uvodne epizode, 11. september 2001, izkazal za najbolj črn dan v sodobni ameriški zgodovini, premiera pa je bila zaradi pietete prestavljena za dva tedna. Vendar manjši zamik Jordan ni škodil, na zadovoljstvo avtorja Tima Kringa (znanega tudi kot idejnega očeta novejše serije Heroji) pa je med gledalci postala tako priljubljena, da so jo snemali šest sezon.

 

Izvirni naslov Crossing Jordan (v prevodu Prečkanje Jordana) se nanaša na biblično metaforo o starih Hebrejcih, ki so prečkali reko Jordan, in v spiritualnih pesmih simbolizira smrt ter prehod v posmrtno življenje. Glavna junakinja dr. Jordan Cavanaugh (Jill Hennessy) je bistra medicinska izvedenka iz Bostona, ki tesno sodeluje s policijo pri reševanju zločinov in pomaga družinam žrtev pri soočanju z izgubo. Jordan, ki ima precej pestro preteklost, ni nikoli prebolela nasilne smrti svoje matere in ima težave z zaupanjem, tudi njene neobičajne metode dela ji povzročajo preglavice v profesionalnem in privatnem življenju.

 

Ko so glavno igralko povprašali o njenem liku, je povedala, da po njenem mnenju Jordan živi na robu in ne verjame v cenzuro, saj ljudem pri priči pove, kaj si misli. Hennessyjeva je pred Nepremagljivo Jordan tri leta nastopala v seriji Zakon in red, gledalci pa so si jo zapomnili tudi po vlogi Jackie Kennedy v miniseriji Ženske iz Camelota. Tim Kring je bil sprva prepričan, da ne bo primerna za Jordan, ko pa sta se prvič sestala, je Hennessyjeva s svojim direktnim pristopom nanj naredila tako dober vtis, da je pri priči spremenil mnenje.

 

Serija je vsebinsko, zlasti s strokovnega vidika, primerljiva z veliko uspešnico Na kraju zločina, le da je manj grafična in daje več poudarka razvoju likov. Jordan in sodelavci z urada mrliškega oglednika so se v četrti sezoni, v t. i. crossover epizodi z naslovom Kar se zgodi v Vegasu, umre v Bostonu, srečali z liki iz serije Las Vegas, ki so jo prav tako snemali pri televizijski hiši NBC in smo jo v celoti gledali tudi pri nas.

 

Odločitev, da bodo Nepremagljivo Jordan prenehali snemati, je padla leta 2007 ob koncu predvajanja šeste sezone. Ljubitelji serije so zaradi tega precej godrnjali, saj je bila vsebina zaključne epizode na hitrico prilagojena odločitvi televizijske hiše, govorilo pa se je celo, da je bila epizoda posneta v dveh različicah, v dramatični, ki bi omogočala nadaljevanje zgodbe, in taki, v kateri je bila zgodba o medicinski izvedenki in njenih sodelavcih dokončno sklenjena.