Televizija

Jack Bauer v boju s kritiki

Veronika Čenčur
15. 4. 2009, 13.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ustvarjalci priljubljene serije 24 zagotavljajo, da še niso rekli zadnje besede.

Šesta sezona priljubljene serije 24 ni požela take hvale kot predhodne sezone, vendar ustvarjalci serije zagotavljajo, da še niso rekli zadnje besede.

 

Serija 24, ki se odvija v realnem času in v vsaki sezoni prikazuje dan v življenju agenta fiktivne vladne protiteroristične organizacije Jacka Bauerja, je zaradi izvirnega pristopa in svežih idej izredno dolgo žela pohvale, vendar je bilo pričakovati, da se bo prej ali slej kaj zalomilo. Za kritično se je izkazala šesta sezona, v kateri se agent Bauer po vrnitvi iz jetništva na Kitajskem spoprime s teroristi in privatnimi težavami, v Beli hiši pa se medtem odvija boj za oblast med predsednikom Palmerjem in podpredsednikom Danielsom. Kritike in zveste oboževalce serije so med drugim zmotili prizori, v katerih agent Bauer muči lastnega brata, poleg (pre)številnih in zelo nazornih prizorov nasilja so šesti sezoni očitali tudi ponavljanje zapletov iz prejšnjih sezon: nuklearne grožnje, poskus atentata na predsednika, uporaba 25. amandmaja k ameriški ustavi (odvzem pooblastil predsedniku) in Bauerjevo reševanje ženske, na katero ga vežejo romantična čustva. Poleg tega so se gledalci začeli pritoževati nad številom smrti v seriji, saj celo pomembnejši liki umirajo kot po tekočem traku. 24 sicer zaradi tega ni utrpela večjega upada gledanosti in je lani prejela šest nominacij za emmyje, vendar prvič v zgodovini serije vmes ni bilo nominacije za najboljšo serijo.

 

Koproducent David Fury je javno priznal, da so ustvarjalci serije napravili več napak pri dolgoročnem načrtovanju zgodbe šeste sezone, zato so predčasno končali zaplet z nuklearnim orožjem in dogajanje v zadnjih sedmih epizodah peljali v drugo smer. Oglasil se je celo Peter Liguori, predsednik televizijske hiše Fox, ki je poudaril, da so si pripombe zvestih gledalcev vzeli k srcu in si zadali cilj, da bodo v naslednji sezoni bolj drzni ter inovativni. Sedma sezona, ki jo v Ameriki zaradi lanske stavke scenaristov začnejo predvajati šele 11. januarja, po reklamnih sporočilih sodeč res obeta veliko, med drugim presenetljiv povratek enega izmed likov, novo usodno žensko, bistveno bolj uporniškega agenta Bauerja, predvsem pa domišljene in nepričakovane zaplete.

 

Za leto 2008 je bil načrtovan tudi celovečerec, za katerega naj bi bil scenarij deloma že napisan, vendar je bilo snemanje prestavljeno za nedoločen čas. Namesto tega so posneli televizijski film z naslovom 24: Odrešitev, ki pokriva obdobje med koncem šeste ter začetkom sedme sezone in so ga v Ameriki predvajali konec novembra 2008. Dogajanje se deloma odvija v Južni Afriki, kjer si agent Bauer namerava odpočiti, vendar mu to ne uspe zaradi državnega udara, medtem pa na drugem koncu sveta Allison Taylor zapriseže kot predsednica Združenih držav. Scenaristi so kot izhodišče za zgodbo uporabili dejstvo, da se Združeni narodi in Združene države leta 1994 niso želeli vmešavati v genocid v Ruandi, ker jim to ne bi prineslo nobenih koristi. Dvourni film, ki se seveda odvija v realnem času, je pritegnil veliko število gledalcev, Kiefer Sutherland pa si je za nastop prislužil nominacijo za zlati globus.