Televizija

Zapeljiva boginja kuhinje

Saša Mesarić
16. 4. 2009, 23.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nigella Lawson sama zase pravi, da nikakor ni kuharica in da kuha izključno zato, ker rada je.

Sama zase pravi, da nikakor ni kuharica in da kuha izključno zato, ker rada je. Nigella Lawson je že na prvi pogled osupljivo lepa, z vabljivim nasmehom in lešnikovo rjavimi očmi - le kdo je ne bi opazoval, medtem ko v sočni britanščini opisuje sestavine najljubših jedi, jih zapeljivo pripravlja kot majhne umetnine ter z užitkom pokuša.

 

Bila je novinarka Suday Timesa in Guardiana, pisala je kolumne v New York Timesu in Voguu. Pravi, da še vedno pogreša novinarsko delo, čeprav je zdaj mojstrica knjižnega ustvarjanja. Izdala je že sedem knjig, ki so vse posvečene kuhinjski umetnosti in sprostitvi ob pripravi hrane ob vsakem času in za vsakogar. Tak je Nigellin pogled na kuho. Vse to, vključno z njeno prikupnostjo in zgovornostjo, jo je privzdignilo v zaščitni znak britanske kuhe in ... katera ženska je ne bi hotela posnemati, pa ne le v kuhinji!

 

A Nigella Lawson ni le lepa gostiteljica televizijskih oddaj. Ob pogledu nanjo, kako z užitkom pomoči prst v avokadovo omako in ga brez sramu oblizne, redki pomislimo, da je to ženska, ki ji v življenju ni bilo postlano z rožicami. A njen popolni obraz (ki ji je prinesel tudi naziv pete najlepše ženske na svetu za leto 2005) skriva tudi grenko plat življenja. Izgubila je veliko svojih najbližjih in jih gledala, kako so mnogo prezgodaj zapuščali ta svet. Mamo je izgubila, ko je bila stara približno toliko, kot je Nigella danes, nato mlajšo sestro in po hudi dolgotrajni bolezni tudi prvega moža, novinarja Johna Diamonda. Novo srečo in najlepši spomin nanj sta ji prinesla otroka, Bruno in Cosima. Danes je poročena s svetovno priznanim oglaševalskim gurujem Charlesom Saatchijem, enim najbogatejših Britancev, ki pa z njo ne deli strasti do kuhanja, prej katero drugo. Nemalokrat jo menda poskuša prepričati, ali ne bi raje šla ven na večerjo, saj je kuha vendarle njen posel. A zanjo je to del uživaškega večera.

 

Bi rekli, da se lepotica, za katero mnogi trdijo, da s svojo postavo peščene ure premore več seksapila kot sama Marylin Monroe, boji fotografskega objektiva? Da se ne mara fotografirati in da celo svojih oddaj ne gleda rada? V nekem intervjuju je zaupala, da tako kot ljudje iz daljnih dežel verjamejo, da ti kamera ukrade dušo, tudi sama verjame v to, da ni naravno gledati sebe "od zunaj". In medtem ko počiva na njej toliko pogledov drugih, se boginja kuhinje gleda v ogledalo le, kadar si nanaša maskaro. Tudi to je razlog, da še danes ne razume, zakaj jo imajo ljudje za najbolj koketno televizijsko osebnost, še več - da ji nekateri očitajo, da prodaja seksapil s slaščicami vred.