Televizija

Čisto posebni odvetniki

Veronika Čenčur
24. 4. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V ospredju serije Zvezde na sodišču sta zagotovo TV-veterana James Spader in William Shatner.

Ob nedeljah nas v seriji Zvezde na sodišču (Boston Legal) zabava skupina ekscentričnih pravnikov, ki delujejo v okviru bostonske odvetniške firme.

 

Medtem ko se pri nas počasi izteka tretja sezona, se je decembra iztekla peta, zadnja. Čeprav Zvezde na sodišču nikoli niso bile v samem vrhu najbolj gledanih serij, je bila gledanost ves čas solidna, zanimiv pa je statističen podatek, da je večina gledalcev sodila v skupino z nadpovprečnimi letnimi dohodki. Scenarist David E. Kelley (Raztresena Ally, Ograje našega mesta) si je Zvezde na sodišču zamislil kot spin-off, sestrsko serijo priljubljene serije Praksa. Prav s tem namenom je bil v zadnji sezoni Prakse predstavljen lik odvetnika Alana Shora, ki je nato odšel k odvetniški firmi Crane, Poole & Schmidt, okoli katere se vrtijo Zvezde na sodišču. Vsebinsko sta si seriji zelo podobni, vendar imajo Zvezde precej lahkotnejši pristop k pravniški tematiki, več poudarka pa je tudi na razvoju glavnih likov. Zasluge za uspeh serije, ki jo kritiki hvalijo kot provokativno, zabavno in neustavljivo absurdno, gredo brez dvoma tudi odlični igralski zasedbi, ki je v petih letih doživela precej kaotičnih sprememb. Nekateri stranski liki so enostavno izginili, spet drugi so se pojavljali v več epizodah, vendar brez pravega pojasnila, občasno pa je bilo gostujočim zvezdniškim imenom posvečene več pozornosti kot stalni ekipi.

Glavna lika odvetnikov Dennyja Crana in Alana Shora upodabljata William Shatner in James Spader, sicer oba stara igralska mačka, ki pa prihajata iz popolnoma različnih žanrov. 48-letni Spader je po zaslugi stranske vloge v najstniški romantični komediji Lepotica v rožnatem prvič okusil slavo že leta 1987, dve leti kasneje pa mu je odličen nastop v Soderberghovem filmu Seks, laži in videotrakovi prinesel nagrado za najboljšega igralca na canneskem festivalu. Čeprav ga je bilo moč videti v več uspešnicah (Volk, Zvezdna vrata), se je večinoma odločal za zanimive vloge v nizkoproračunskih filmih, lik odvetnika Shora, ki ga je zaigral že v seriji Praksa, pa je več kot uspešno ponovil v Zvezdah s sodišča. Po drugi strani je 77-letni Kanadčan William Shatner resda izšolan gledališki igralec, vendar ga vsi poznajo kot kapetana Jamesa T. Kirka iz znanstvenofantastične serije Zvezdne steze. Po zaslugi kultne serije in številnih celovečercev o pustolovščinah posadke vesoljske ladje Enterprise je pustil svoj pečat v sodobni pop kulturi, poleg nastopov v številnih televizijskih projektih, režiranja, pisateljevanja, produciranja in snemanja glasbenih albumov pa Shatner, ki so ga soigralci iz Zvezdnih stez večkrat obtožili težavnosti, najde čas celo za rejo konj. Spader in Shatner sta za nastopanje v Zvezdah na sodišču s skupnimi močmi »pridelala« tri emmyje in zlati globus ter vrsto nominacij.