Televizija

Ne preveč vroči stol

Marjana Vovk
30. 4. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po malo manj kot letu dni sta se na male ekrane vrnila Vladimir Vodušek in njegova oddaja Vroči stol.

 

Po malo manj kot letu dni sta se na male ekrane vrnila Vladimir Vodušek in njegova oddaja Vroči stol. Pregnanca z nacionalke sta svoj dom našla na Info TV, ki je, mimogrede, prav v večinski lasti Voduška.

 

 

Da ima Vodušek svojo oddajo na svoji televiziji, ni očitek - če bo oddaja korektna, uravnotežena, dobra in če je ne bo izrabljal za lastne interese. Žal se vse preveč rado dogaja, da se absolutna svoboda in moč prevesita v takšno ali drugačno manipulacijo. Vendar počakajmo, preden sodimo.

Vroči stol se ni začel prav nič pompozno, pravzaprav je delovalo, kot da je oddaja ves čas na sporedu in se pač nadaljuje. Nobenega uvodnega besedičenja, nobenega najavljanja, le takojšen skok v vodo - kot se sicer pričakuje, a ponavadi morajo na komercialnih televizijah nove oddaje glasno uvesti.

Vodušek se je v oddaji lotil krize v koaliciji. Aktualna tema, a kaj ko v studiu ni bilo predstavnikov koalicije (razen ministra Karla Erjavca)! Debata je bila precej enostranska in brez večjih trenj, tudi presenetljivo novega nismo slišali, konkretnih rešitev ni bilo, boljših pojasnil in razsvetljenja tudi ne. A voditelj je vlogo korektno izpeljal: vprašanja so bila na mestu, gostom ni preveč segal v besedo, posvečal se je vsem enako, bil je umirjen in samozavesten, vmes se je celo nekajkrat glasno zasmejal. Profesionalen voditelj, kot smo ga že vajeni.

Nekaj porodnih krčev je seveda bilo, na primer težave z zvokom, ki so jih sicer med oddajo popravili, sem in tja kak čuden kader, malce nerodno zastavljeno vprašanje za gledalce - kot je že Milan Zver ugotovil, bi bilo veliko bolje, če bi vprašali, ali bi moral nadzorni svet NLB razrešiti Veselinoviča ali ne (ne pa, ali ga bo). Malce neroden je tudi studio, ki je, sicer zelo moderen in dinamičen, očitno prevelik, saj se mora voditelj sprehajati od ene mize do druge (ali pa je od gostov sterilno distanciran na sredini), kadri totala pa so skoraj nemogoči.

Oddaja kot taka je bila torej izpeljana tekoče, Vodušek je bil profesionalen, žal pa tema ni bila dovolj obdelana in razjasnjena. Za to so seveda najbolj krivi (manjkajoči) gostje. Zakaj jih ni bilo ...?

 

PLUS: Umirjen in samozavesten voditelj

MINUS: Manjkajoči gostje, oddaja ni dovolj razjasnila obravnavane teme.