One/oni

Predsednica Nataša Pirc Musar uživala v igri Boruta Veselka

Teja Pelko
20. 1. 2024, 16.00
Posodobljeno: 20. 1. 2024, 18.13
Deli članek:

Fantazijski roman Salmana Rushdieja Harun in morje zgodb zaživel na odru kranjskega gledališča!

Mediaspeed / Prešernovo gledališče Kranj
Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je uživala v igri Boruta Veselka pa tudi preostale ekipe.

V Prešernovem gledališču Kranj so premierno uprizorili fantazijski roman Salmana Rushdieja Harun in morje zgodb v režiji Ivane Djilas. Zgodba se začne v mestu, tako žalostnem, da je pozabilo svoje ime. Mladi Harun živi s svojim očetom Rašidom, slavnim pripovedovalcem zgodb. Ko ju zapusti Harunova mati, oče zgubi dar pripovedovanja in sin se odpravi iskat navdih zanj do morja zgodb. Ko ga najde, ugotovi, da ga onesnažujejo privrženci tišine, vojska z zašitimi usti, ki ne verjamejo, da so zgodbe pomembne, če »še resnične niso«. Od obstoja tokov morja zgodb je odvisna sreča Harunove družine.

Knjiga svoj imaginarij jemlje iz klasičnih indijskih pripovedk, Tisoč in ene noči, pa tudi iz Gospodarja prstanov in nekaterih Gogoljevih in Kafkovih novel, Ivana pa je skupaj z igralci Borutom Veselkom, Živo Selan, Blažem Setnikarjem, Željkom Božičem, Dominikom Vodopivcem, Vesno Pernarčič, Darjo Reichman in Aljošo Ternovškom ter preostalo ekipo občinstvu postregla z večplastno, glasbeno in vizualno močno celovito gledališko izkušnjo, za katero si je prislužila bučen in dolgotrajen aplavz.

Mediaspeed / Prešernovo gledališče Kranj
Blaž Setnikar, Živa Selan in Dominik Vodopivec so bili navdušeni nad komplimenti, ki so jih prejeli po premieri.

Mediaspeed / Prešernovo gledališče Kranj
Koreografinja Maša Kagao Knez je bila presrečna, da je plesalcu in koreografu Željku Božiču tako lepo uspel njegov igralski debi.

Mediaspeed / Prešernovo gledališče Kranj
Igralec Miha Rodman in njegova žena Paola sta se razveselila srečanja z njegovo nekdanjo šefico, zdaj pa direktorico SNG Nova Gorica Mirjam Drnovšček.

Mediaspeed / Prešernovo gledališče Kranj
Režiserki Ivani Djilas sta številne pohvale za predstavo izrekli tudi igralki Barbara Medvešček in Vesna Slapar.

Mediaspeed / Prešernovo gledališče Kranj
Igralki Vesna Pernarčič in Darja Reichman sta bili zelo veseli, da sta na premiero prišla njuna sinova Filip Žunić in Juš Osojnik.

Mediaspeed / Prešernovo gledališče Kranj
Režiser Sebastijan Horvat je na premiero prišel s hčerkama Ronjo in Nano Amo.