One/oni

Bili smo na premieri koprodukcijske uprizoritve Pod svobodnim soncem

Teja Pelko
28. 12. 2023, 12.30
Posodobljeno: 4. 1. 2024, 11.00
Deli članek:

Epopeja Pod svobodnim soncem Frana Saleškega Finžgarja je pred pol stoletja pritegnila celo Hollywood k ideji o snemanju filmskega spektakla.

Mediaspeed za Cankarjev dom
Matej Zemljič, ki je na odru pokazal, da je v izredni telesni formi, je na druženju poklepetal z vodjo promocijskih projektov v Cankarjevem domu Kristino Jermančič Golc.

Ideja (še) ni bila realizirana, je pa Povest davnih dedov, kot je avtor delo podnaslovil, doživela različne literarne priredbe, priredbe za gledališče in radio, nedavno tudi upodobitev v stripu Damijana Stepančiča in Gorana Vojnovića.

Mojstrovina, ki združuje epopejo o preboju Slovanov na Balkan z romantično ljubezensko zgodbo med Iztokom in Ireno, je Gorana Vojnovića navdihnila tudi k pisanju izvirnega odrskega besedila – sodobne interpretacije mita z upoštevanjem zgodovinskih in političnih izkušenj od časa nastanka romana do današnjih dni.

Mediaspeed za Cankarjev dom
Ustvarjalci so z epsko-stripovsko predstavo navdušili tudi gledalce v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

V koprodukciji SNG Nova Gorica, Drame SNG Maribor, Cankarjevega doma Ljubljana in Zavoda Škrateljc jo je v Talijin hram postavil Aleksandar Popovski, protagoniste in antagoniste pa so upodobili: Matija Rupel, Eva Kraš, Blaž Dolenc, Matej Zemljič, Iztok Mlakar, Gorazd Žilavec, Viktor Hrvatin Meglič, Gorazd Jakomini, Blaž Valič, Arna Hadžialjević in Robert Korošec.

Mediaspeed za Cankarjev dom
Blaža Valiča je prišla pogledat tudi njegova mama Dunja.

Mediaspeed za Cankarjev dom
Igralca Gorazd Žilavec in Eva Kraš sta bila zelo vesela, da je tudi v Ljubljani vladalo tako veliko zanimanje za predstavo, saj so karte za premierno pošle zelo hitro.

Mediaspeed za Cankarjev dom
Jože Robežnik in Robert Korošec sta oba kolesarska navdušenca, le da Jože raje dirja po brezpotjih, Robert pa po cestah.

Mediaspeed za Cankarjev dom
Blaža Dolenca sta medse stisnili igralki Sara Gorše in Gaja Filač.

Mediaspeed za Cankarjev dom
Goran Vojnović in igralec Francesco Borchi sta uspešni ljubljanski premieri nazdravila s penino.