One/oni

Pregled tedna

M.K./STA
8. 11. 2023, 11.55
Posodobljeno: 8. 11. 2023, 12.33
Deli članek:

Če ste kaj zamudili, je tu celosten pregled minulega tedna! Preverite, kaj se je dogajalo v minulih sedmih dneh!

Pregled tedna

Nagrade društva režiserjev

Obrazi Avenija
Janez Hočevar Rifle

Filmski in gledališki igralec Janez Hočevar Rifle je prejel nagrado bert za življenjsko delo, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev in režiserk. Na podelitvi, ki se je odvila v Slovenski kinoteki, so predvajali tudi film po izboru nagrajenca, komično kriminalni celovečerni film Jureta Pervanjeta Do konca in naprej.

V utemeljitvi nagrade so Rifleta, kot ga poznajo generacije gledalcev in poslušalcev, opredelili za posebne vrste fenomen: »Površen pogled ga kot enega najbolj prepoznavnih slovenskih obrazov zanesljivo umesti na sam vrh domačega komedijantstva, a če se podrobneje posvetimo njegovi dolgi in pestri ustvarjalni poti, spoznamo, da je ta polna meandrov in presenečenj, da Hočevar enakovredno sodi tudi med najbolj večplastne in niansirane interprete človeške narave.«

Enimation

Gregor Salobir/Enimation
/

Maribor je ta teden znova prizorišče mednarodnega festivala otroškega in mladinskega filma Enimation. Na poziv 13. edicije festivala se je prijavilo 221 filmov otrok in mladih iz 34 držav z vsega sveta, kar kaže na njegovo mednarodno uveljavljenost. V tekmovalni program so uvrstili 89 izdelkov.

Izbor je opravila ekipa, sestavljena iz filmskovzgojnih mentoric in mladih. Izmed prispelih prijav je izbrala 89 kratkih filmov avtorjev treh starostnih kategorij - MINI (do 10. leta), MIDI (od 11. do 14. leta) in MAXI (do 18. leta) - ter dveh posebnih tematskih sklopov na temo človekovih pravic, prilagojenih za otroke in mlade.

Osrednji tekmovalni sklop nima vnaprej določene vsebinske rdeče niti, saj ne želijo omejevati ustvarjalnosti mladih. »Ko otroci in mladi ustvarjajo filme, jih ponavadi ne delajo z razlogom, da jih bo publika gledala ali da bi publiko kaj naučili, ampak delajo predvsem zato, da raziskujejo vizualni, filmski jezik,« je pojasnila programska vodja Hana Repše. Prispele izdelke tako ločujejo le glede na starost avtorjev, in sicer za posamezni sklop izberejo deset najboljših. »Predvsem gledamo na to, da so izdelki celostni, da so se avtorji ukvarjali z zvokom in sliko, delno upoštevamo tudi prisotnost mentorja,« je povedala programska vodja.

Vsako leto mednarodna žirija izbere po enega najboljšega iz vsake kategorije in skupnega zmagovalca, ki prejme glavno nagrado enimation - mali slon. Dobitnike nagrad bodo razglasili v soboto, podelitvi pa bo sledila projekcija nagrajenih filmov.

Bogati zagrebški advent

Profimedia
Božični sejem v Zagrebu

Božično-novoletni sejem Advent Zagreb bo v hrvaški prestolnici trajal od 2. decembra do 7. januarja ter bo med drugim ponudil več kot sto koncertov. Novo leto bodo prebivalci in obiskovalci Zagreba dočakali ob nastopu reške skupine Let 3 in Zagrebške filharmonije, so sporočili iz Mesta Zagreb.

Od nogometaša do kantavtorja

Profimedia
eric cantona

Po nogometu, igralstvu in slikarstvu se je Eric Cantona, nekdanji nogometaš Manchester Uniteda, podal na koncertno turnejo. Po nastopih v Angliji in na Irskem se je v petek predstavil še občinstvu v Lyonu. V malem gledališču Comedie Odeon je Cantona v rdečih športnih copatih in hlačah, dolgem črnem plašču in z majhnim klobukom nastopil pred navdušenim občinstvom. V angleščini in občasno tudi francoščini je odpel okoli dvajset skladb z rokerskimi in melanholičnimi ritmi. Na odru sta ga spremljala pianist in violončelist. »To počnem za občinstvo. Glasba mi je v veselje. Na odru postanem nekdo drug,« je dejal nekdanji francoski reprezentant.

Nov sveženj v Dvorano slavnih

Profimedia
Missy Elliott

V ameriški Dvorani slavnih rock and rola so izkazali čast novi skupini glasbenih legend. Med njimi so raperka Missy Elliott in pokojni angleški pevec George Michael ter angleška pevka Kate Bush. Pridružili so se jim še ameriška glasbena skupina Rage Against the Machine, ameriški country pevec Willie Nelson, ameriška pevka Sheryl Crow in ameriška R & B vokalna skupina The Spinners. Poleg tega so Chaka Khan, Al Kooper in Bernie Taupin prejeli nagrado dvorane za glasbeno odličnost. DJ Kool Herc in Link Wray pa sta prejela naziv »vplivna«. Posebno čast so izkazali tudi ustvarjalcu oddaje Soul Train Donu Corneliusu.

Missy Elliott je prva ženska predstavnica hip-hopa, sprejeta v dvorano. Glasbenica, znana po pesmih, kot sta Lose Control in Get Ur Freak On, bo v dvorano sprejeta v prvem letu, ko je izpolnila pogoj za sprejem. Umetnike namreč lahko najprej v dvorano sprejmejo 25 let po njihovi prvi komercialni glasbeni izdaji.

Izšla nova pesem Beatlov

Profimedia
Skupina The Beatles leta 1963

Nova pesem nekdanje britanske glasbene skupine Beatles, ki je nastala s pomočjo umetne inteligence in vključuje glas že pokojnega Johna Lennona, je izšla prejšnji četrtek, več kot štiri desetletja po tem, ko je bila prvotno posneta v demo različici. Pesem Now And Then sta z uporabo umetne inteligence dokončala bivša člana skupine Paul McCartney in Ringo Starr. 

Nova pesem Beatlov Now And Then, ki jo označujejo kot poslednjo pesem glasbene skupine Beatles, je izšla več kot 50 let po razpadu skupine. Pesem je v poznih 70. letih minulega stoletja napisal John Lennon. Po njegovem umoru je Lennonova vdova Yoko Ono posnetek izročila preostalim trem bivšim članom skupine: Paulu McCartneyju, Georgeu Harrisonu in Ringu Starru. V petek je bil v povezavi s pesmijo objavljen še glasbeni video. 12-minutni dokumentarec v režiji Oliverja Murrayja, ki je najbolj znan po biografski miniseriji The Rolling Stones, je svojo premiero doživel na YouTubu.

Now And Then je bila ena od več skladb na kaseti, ki jo je Lennon posnel za McCartneyja leto pred svojo smrtjo. Dve drugi pesmi, Free As A Bird in Real Love, je obdelal producent Jeff Lynne in ju izdal leta 1995 in 1996. Enako so poskušali narediti tudi z Now And Then, vendar so idejo opustili zaradi hrupa v ozadju posnetka. Zdaj je to omogočila umetna inteligenca. 

Novi dokumentarec o umoru Johna Lennona

Profimedia
John Lennon in Yoko Ono

Pod okriljem Apple TV+ nastaja tridelna dokumentarna serija, ki bo ponudila doslej najbolj poglobljeno raziskavo umora slovitega glasbenika, člana Beatlov Johna Lennona. V oddaji, ki jo bo vodil Kiefer Sutherland, se bodo posvetili preiskavi umora leta 1980 in Lennonovega morilca Marka Davida Chapmana.

Lennon je bil umorjen decembra 1980 pred stanovanjskim blokom na aveniji Central Park West v New Yorku. Chapman je iz revolverja izstrelil pet nabojev v Lennonov hrbet in pozneje priznal, da je glasbenika ubil ter da je umor načrtoval. Obsojen je bil na dosmrtno zaporno kazen brez možnosti pogojnega izpusta za obdobje 20 let.

Televizijska serija bo vključevala doslej še neobjavljene posnetke, vključno s pričevanji očividcev in fotografijami s kraja zločina, ter intervjuje s Chapmanovimi psihiatri, odvetniki, detektivi in tožilci skupaj s pričevanji nekaterih Lennonovih bližnjih. Po navedbah Appla TV+ je ekipa, ki stoji za dokumentarno serijo, med snemanjem prejela razširjeno odobritev za razkritje informacij, med drugim tudi od newyorške policije in okrožnega tožilstva. Za zdaj še ni znano, kdaj bo dokumentarna serija ugledala luč sveta.

Taylor spet podira rekorde

Profimedia
Taylor Swift

Taylor Swift še naprej piše zgodovino pop glasbe. Spletna glasbena platforma Spotify je nedavno objavila, da je njen ponovno izdani glasbeni album, tokrat poimenovan 1989 - Taylor's Version, postal največkrat predvajani album v enem dnevu letos. Taylor Swift je postavila tudi rekord za največje število predvajanj določenega umetnika v enem dnevu. Nova izdaja albuma, ki je prvotno izšel leta 2014, vključuje uspešnico Shake It Off. Izvirni album so v ZDA prodali v devetih milijonih izvodov. Pevka je zanj tudi dobila grammyja za album leta. Nova različica albuma ima 13 skladb, ki so bile objavljene že na prvotnem albumu, in pet doslej neobjavljenih skladb. Taylor Swift se je zaradi spora s svojo nekdanjo glasbeno založbo odločila, da bo ponovno posnela svoje stare albume in s tem prosto razpolagala s pravicami.

Pop zvezdnica je tudi glavna favoritka letošnje podelitve ameriških Billboardovih glasbenih nagrad, saj je nominirana v kar 20 kategorijah. 33-letna pevka je med drugim nominirana v kategorijah najboljši izvajalec, najboljša izvajalka ter najboljši country izvajalec. Podelitev nagrad bo 19. novembra. Taylor Swift s po 17 nominacijami sledita pevka SZA in country zvezdnik Morgan Wallen. Kanadski pevec The Weeknd je prejel 16 nominacij.

Picasso na papirju

Profimedia
Pablo Picasso

Ob 50. obletnici smrti Pabla Picassa je pariški Center Pompidou španskemu umetniku posvetil največjo retrospektivo njegovih risb, kolažev, jedkanic, skic in grafik doslej. Na razstavi z naslovom Picasso. Dessiner a l'infini je trenutno na ogled skoraj tisoč umetnikov del. 

Na razstavi so predstavljena vsa umetnikova obdobja, od prvih risb v Parizu okoli leta 1900 do njegovih zadnjih del leta 1973, ki je tudi letnica Picassove smrti. Obsežna razstava se osredotoča na pomen risbe za ustvarjalni proces mojstra kubizma in bo na ogled do 15. januarja prihodnje leto.