Film

Janez Hočevar Rifle nagrada za življenjsko delo

kš / STA
8. 11. 2023, 09.18
Posodobljeno: 8. 11. 2023, 09.28
Deli članek:

V prestolnici se bo nocoj odvijala podelitev prestižne nagrade bert, ki jo Društvo slovenskih režiserjev in režiserk podeljuje za življenjsko delo.

Revija Lady
Janez Hočevar Rifle

Letošnji laureat, filmski in gledališki igralec Janez Hočevar Rifle, bo nagrado prejel v Slovenski kinoteki ob 19. uri. V čast nagrajencu bo prikazan tudi njegov izbor filma – komična kriminalka "Do konca in naprej" režiserja Jureta Pervanjeta.

Janez Hočevar, ki je v svoji karieri ustvaril številne nepozabne vloge, je v utemeljitvi nagrade opisan kot fenomen posebne vrste. Njegova ustvarjalna pot je bila označena kot polna presenečenj, ki razkrivajo igralčevo sposobnost upodabljanja večplastnih in niansiranih človeških karakterjev. Njegova dela segajo od komedije do tragičnih vlog, kar priča o njegovi izjemni prilagodljivosti in raznolikosti.

V svoji bogati karieri je Hočevar zaslovel z vlogami v filmih, kot so "Cvetje v jeseni" režiserja Matjaža Klopčiča, kjer je upodobil dva različna lika, in "Učna leta izumitelja Polža" režiserja Janeta Kavčiča, kjer je igral strogega, a čutečega očeta. V filmu "Butnskala" režiserja Francija Slaka je pokazal svojo veščino prilagajanja dinamičnemu toku pripovedi, medtem ko je v "Kavarni Astoria" režiserja Jožeta Pogačnika mojstrsko upodobil usodo posameznika v času družbenih sprememb. Za slednjo vlogo je bil nagrajen z zlato areno na filmskem festivalu v Pulju.

Mateja J. Potočnik
Janez Hočevar Rifle

Hočevarjeva raznolikost vlog je deloma posledica njegove strasti do svobode v igralskem poklicu, ki mu je omogočila izbirati med različnimi projekti. Kljub temu, da je bil včasih prisiljen sprejeti vloge zaradi preživetja, je vedno pristopal k njim z lahkotnostjo in odprtostjo, kar je odsevalo v njegovih interpretacijah.

Poleg filmskih vlog je Hočevar znan tudi po svojem delu v televizijskih filmih in dramah, kot so "Stari časi" režiserja Zvoneta Šedlbauerja, "Bonboniera" Jana Zakonjška in "Vampir z Gorjancev" Vincija Voguea Anžlovarja. Njegov obraz je postal prepoznaven tudi v televizijskih serijah, kot so "Dekameron", "Naša mala klinika", "Usodno vino" in "Primeri inšpektorja Vrenka". Mnogi pa se ga spominjajo po oddaji "Podarim dobim", kjer je navduševal s svojim šarmom in prepoznavnim šalom ter kapo.

Anja Banko, v poklon igralcu, je zapisala: "Pregled njegovega ustvarjanja na preseku različnih medijev jasno izkazuje igralčevo širino in razkriva več medijskih person, ki so v določenih obdobjih dosegle celo mitološki status."

Janez Hočevar Rifle s svojo prisotnostjo in talentom ostaja eden izmed stebrov slovenskega igralskega zborca, njegovo delo pa je zaznamovalo številne generacije gledalcev in poslušalcev. Nagrada bert za življenjsko delo je tako priznanje njegovi neprecenljivi dediščini in prispevku k slovenski kulturi.