One/oni

Milan Golob: Ta komedija je zelo subtilna, ljudje jo pozorno gledajo

Teja Pelko
31. 10. 2023, 08.15
Deli članek:

V Šentjakobskem gledališču Ljubljana so že dodobra zavihali rokave, kot kaže, pa so z uprizoritvijo Dr. Molière zakuhali že tudi prvo uspešnico v letošnji sezoni.

Lucija Magajna
V predstavi je tudi veliko glasbe, za katero so poskrbeli Eva Ostanek, Juan David Zuleta Marulanda in Dora Arh.

Intimna galerija komedije po motivih J. B. P. Molièrja je namreč skoraj vedno razprodana, kar režiser predstave in direktor omenjenega gledališča Milan Golob pripisuje predvsem Molièrjevi genialnosti.

»Zdi se mi neverjetno, da je pred 400 leti napisal nekaj, čemur se še danes ljudje tako smejejo, kot so se takrat, saj te razgali, odpre te od znotraj, tako da se moraš krohotati, ob tem pa spoznaš tudi nekaj o sebi. Preko komedije sem hotel imeti tudi intimen pogovor z Molièrjem, zato predstavimo njegovo zgodbo in vidimo, da je bila ta tudi tragična, da so bile v njej tudi nesrečne in premlade ljubezni, ampak očitno to dela komika, zato, ker je iskren do sebe, ker ima to strast, da mora to igrati, da mora dati to ven, in isto začutijo ljudje. Ta komedija je zelo subtilna, ljudje jo pozorno gledajo, se zadržujejo, zanima jih, kaj se bo zgodilo, in se šele potem zasmejejo. Med predstavo se ustvari zelo dobra interakcija s publiko, na momente kar pozabiš, da si na predstavi, saj si povabljen vanjo,« pojasnjuje Golob.

Lucija Magajna
Uprizoritev odlikuje tudi številna igralska zasedba v sestavi: Benjamin Fele, Danaja Koren, Domen Bergant, Dora Arh, Drago Leskovar, Janez Konda, Janez Vlaj, Jernej Markelj, Juan David Zuleta Marulanda, Laura Ivančič, Marko Kavčič, Nino Budimirović, Tinkara Vrbinc Burnać in Živa Ahac.
Za podmladek se ni bati

Igralec Janez Vlaj je zelo hvaležen občinstvu, da tako dobro sprejema predstavo, predvsem pa je vesel in počaščen, da je imel priložnost sodelovati s tako mladimi in talentiranimi igralci, za katere je bila v večini to prva predstava po avdiciji. »Mladim igralcem izrekam globok poklon. Vesel sem, da smo bili lahko skupaj v družini, da so sprejeli mene, ki sem že nekaj desetletij v tem gledališču,« razkriva Vlaj.

Mnogo manj je v njem Janez Konda, ki je kot Jenna D očaral že Čakarmiša v šovu Slovenija ima talent, tu pa se je – kot vsi – izkazal v več vlogah, med njimi v prizoru Smešni preciozi, v katerem nastopa s 'sestrično', ki jo igra Živa Ahac, s katero se že zelo dolgo poznata in sta se tudi zaradi tega še toliko bolj zabavala v njem. Želel pa bi si, da bi se več zadev ohranilo tudi iz časa Molièrja.

»Zelo mi je všeč to, da so si ljudje upali biti drugačni, da so se upali imeti dobro, ta njihova razigranost, ognjevitost in razkošnost tako v kostumih kot v sami igri. Sem pa vesel, da je dandanes v širši družbi malo več odprtosti, saj je bilo to takrat prisotno bolj v kontekstu gledališča in performansa,« poudarja Konda, ki je zelo užival tudi v kostumih, ki jih je za predstavo izdelala komaj 18-letna Nika Dermastja.